pilot-projekt F.I.R.E.S.

Na Blidinju će biti instalirani senzori za rano otkrivanje požara

storyeditor/2024-06-23/blidinje.jpg
24.06.2024.
u 16:16

Iz nevladine organizacije "People in Need" priopćili su kako je projekt F.I.R.E.S. od ključne važnosti za BiH, posebno za HNŽ koji se suočava sa sve većim brojem šumskih požara

Veleposlanstvo Republike Češke u BiH te nevladina organizacija "People in Need" (PIN), Općina Jablanica i Ministarstvo trgovine, turizma i zašite okoliša HNŽ-a su u Jablanici drugim općinama, gradovima i civilnim zaštitama predstavili pilot-projekt F.I.R.E.S. (Forefront Initiative for Rapid Early Suppression - Rano upozorenje na šumske požare), piše bljesak.info.

Iz nevladine organizacije "People in Need" priopćili su kako je ovaj projekt od ključne važnosti za BiH, posebno za HNŽ koji se suočava sa sve većim brojem šumskih požara. Ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ-a Emil Balavac i načelnik općine Jablanica Damir Šabanović upoznali su predstavnike Grada Trebinja te Grada Konjica, Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša ZHŽ-a, Fonda za zaštitu okoliša HNŽ-a, Općine Prozor-Rama i Općine Posušje s rizicima s kojima se susreću stanovnici Jablanice i županije tijekom razdoblja ekstremnih vrućina, posebno tijekom ljetnih i jesenskih mjeseci, kao i posljedicama razornih požara posljednjih desetljeća. Također, demonstrirali su tehnologiju sustava ranog upozoravanja za unaprjeđenje mjera prevencije požara u općini Jablanica i HNŽ-u. Trenutačno se senzori testiraju u gradskom parku Jablanica, a poslije će biti postavljeni u općini Jablanica i Parku prirode Blidinje, koji je bio teško pogođen velikim šumskim požarom 2022. Projekt F.I.R.E.S. uključuje provedbu niza naprednih tehnologija za otkrivanje, nadgledanje i reagiranje na potencijalne izvore požara u ranoj fazi. Novorazvijeni sustav ranog upozoravanja, zajedno s dronovima, kamerama visoke rezolucije i softverom za slanje SMS poruka, ima za cilj spriječiti širenje šumskih požara te zaštititi živote, imovinu i prirodne resurse.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije