Informacije o ispadu EES BiH koji se desio 21.06.2024.

Nestanak struje upozorio na važnost ulaganja u prijenosnu mrežu

24.06.2024.
u 13:54

Dana 21.06.2024.godine, u 12:24 sata došlo je do raspada elektroenergetskih sustava Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i dijela Hrvatske. Prema prvim preliminarnim analizama i informacijama koje su prezentirane na telekonferenciji održanoj 21.06.2024. godine u 16:30 sati u organizaciji Europske asocijacije operatora prenosnih sustava za električnu energiju (ENTSO-E), raspad je krenuo u 12:20 sati u elektroprijenosnoj mreži Albanije ispadom interkonektivnog dalekovoda 400 kV Zemlak (Albanija) – Kardia (Grčka).
Iako je ovom ispadu prethodio ispad dalekovoda 400 kV Podgorica 2 – Ribarevina u Crnoj Gori, prijenosna mreža Crne Gore i susjednih sustava je bila u pogonu sa normalnim pogonskim parametrima. Nakon ispada pomenutog dalekovoda Zemlak – Kardia, dolazi do kaskadnih ispada 400 kV, 220 kV i 110 kV dalekovoda u Albaniji nakon čega se incident trenutno prenio u elektroenergetski sustav Crne Gore, uzrokujući ispad 220 kV dalekovoda Mojkovac – Podgorica 1. Na ovaj način prenosni sustav Crne Gore je ostao vezan na elektroenergetski sustav Bosne i Hercegovine uz injektiranje snage od 400 MW istosmjernim kablom iz Crne Gore ka Italiji. Uslijed prekomjernih tokova električne energije od sjeveroistočnog dijela BiH ka jugu, dolazi do naponskog kolapsa i kaskadnog ispada svih interkonektivnih vodova između Bosne i Hercegovine i Crne Gore u 12:22 sati, što dalje uzrokuje potpuni raspad elektroenergetskog sustava Bosne i Hercegovine i dijela Hrvatske (priobalni dio) koji se dogodio u narednih 60 – 90s. Obzirom da je elektroenergetski sustav BiH sastavni dio jedinstvenog prenosnog sustava kontinentalne Europe, ovakav epilog događanja u BiH i dijelu Hrvatske je bio neminovan i bez mogućnosti sprečavanja eskalacije imajući u vidu količinu energije koja se u tom trenutku prenosila preko BiH i brzinu kaskadnih ispada u regiji. U cilju boljeg razumijevanja situacije napomenućemo da prijenosna moć 400 kV dalekovoda iznosi 1300 MW, a u trenutku raspada sustav za nadzor prijenosne mreže BiH (SCADA/EMS) u dispečerskom centru NOSBiH-a bilježi tokove snage i do 2250 MW po pojedinim 400 kV dalekovodima.

Za razliku od 20.06.2024.godine, kada se desila slična situacija sa znatno manjim tranzitnim tokovima električne energije preko BiH, gdje je pravovremenom reakcijom operativnog osoblja DC NOSBiH-a spriječen raspad elektroenergetskog sustava BiH, događaj od 21.06.2024. je zbog svog intenziteta i brzine eskalacije bio u potpunosti izvan operativne kontrole DC NOSBiH-a i mogućnosti sprječavanja.

Adekvatnim dispečerskim akcijama koje se primjenjuju pri podizanju sustava iz “black-out” stanja, operativno osoblje DC NOSBiH-a u najkraćem vremenskom roku je stabiliziralo elektroenergetski sustav BiH. U skladu sa propisanim procedurama i pravilima upravljanja prijenosnim sustavom napon je prioritetno proslijeđen važnijim potrošačkim čvorištima, kao i proizvodnim jedinicama, sa ciljem ponovne sinkronizacije i osiguranja neophodne električne energije za pokrivanje potreba potrošnje. Resinhronizacija elektroenergetskog sustava BiH i normalizacija stanja, izuzev pokrivanja deficita u proizvodnji zbog ispada termoelektrana i nemogućnošću njihovog brzog povratka na mrežu zbog tehnologije rada, izvršena je u rekordnom roku od 2 sata.

Detaljna analiza događaja će u skladu sa ustaljenom praksom ENTSO-E biti vršena u narednim tjednima o čemu će javnost biti pravovremeno obavještena, a ono što se sa sigurnošću može potvrditi jeste da su događanja u elektroenergetskom sustavu BiH posljedica regionalnih energetskih incidenata.

Kako bi se ovakve i slične situacije prevenirale od izuzetne važnosti je da se elektroenergetski sustav Bosne i Hercegovine ojača prijeko potrebnim investiranjem u prijenosnu mrežu, koja zbog svoje zastarjelosti i promjene ustaljenih obrazaca rada elektroenergetskih sustava (integracija obnovljivih izvora energije), ne može adekvatno odgovoriti na sve izazove.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?