Nutricionisti otkrivaju: Ovo je sedam najboljih suplemenata za energiju

25.06.2024.
u 17:22

Ako se češće osjećate umorno, možda se borite s niskom razinom energije, što može biti simptom nedostatka nutrijenata koje je potrebno nadomjestiti suplementima.

Vitamin B12

“Jedan od najvažnijih vitamina za energiju je B12”, ističe doktor Dimitar Marinov za Best Life.

“To je zato što su vitamini B esencijalni za pretvaranje hrane u energiju na staničnoj razini. B vitamini također podržavaju rad mozga i stvaranje crvenih krvnih stanica”, prema Marinovu.

Što se tiče hrane, i riba i crveno meso su dobri izvori B12, pa su vegetarijanci u manjku vitamina B12 i trebali bi koristiti dodatke prehrani kako bi održali visoku razinu energije.

Melatonin

Iako bi moglo zvučati kontraproduktivno, još jedan dodatak koji može biti koristan za povećanje razine energije zapravo je melatonin. Melatonin je dodatak koji vam može pomoći da bolje spavate, tako da ga je potrebno uzimati samo prije spavanja.

Melatonin pomaže sa spavanjem te pomaže kako bi imali više energije idući dan.

Rhodiola Rosea

Rhodiola rosea je još jedan biljni dodatak koji može pomoći u povećanju vaše energije smanjenjem razine stresa. Riječ je o adaptogenu koji se koristi za poboljšanje fizičkih i mentalnih performansi povećanjem sposobnosti vašeg tijela da se nosi sa stresom. 

Elektroliti

Elektroliti su kemijski spojevi koje u tijelu obnavljamo kroz adekvatnu hidratizaciju. Upravo zbog toga, nutricionisti preporučuju elektrolite s niskim udjelom šećera kao dobar način da napunite zalihe energije i održite svoje tijelo u ravnoteži.

Vitamin D

Niske razine vitamina D mogu dovesti do osjećaja umora jer je riječ o vitaminu koji je uključen u proizvodnju energije. Njegov nedostatak može utjecati na učinkovitost mitohondrija, što dovodi do smanjene proizvodnje energije.

Kreatin HCL

Kreatin HCL je popularan dodatak u svijetu fitnessa koji vam može koristiti čak i ako niste sportaš. Kreatin HCL pomaže u stvaranju adenozin trifosfata koji opskrbljuje stanicu energijom.

Kofein

Kofeinski dodaci nas čine budnijima i mogu pomoći da se osjećate manje umorno. Kofein blokira receptore adenozina u mozgu, što vam pomaže da ostanete budni.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?