ODRŽAN 8. SAJAM POLJOPRIVREDNIH PROIZVODA ŽEPČE 2024.

Ocjena izlagača i kupaca - čista 10

09.07.2024.
u 13:40

U subotu 6.07.2024. godine u Žepču je održan 8. sajam poljoprivrednih proizvoda „Dani maline i meda“ Žepče 2024. godine. Na ovogodišnjem sajmu okupilo se 127 poljoprivrednih proizvođača sa cijelog područja Bosne i Hercegovine, iz 28 općina i gradova, među kojima su 27 novih izlagača. Sajam je održan u prelijepom ambijentu Gradske tržnice Žepče, a posjetitelji su imali priliku vidjeti i kušati široku paletu domaćih poljoprivrednih proizvoda - voće, povrće, meso, mliječne proizvode, med, vino i rakiju.

Prema riječima organizatora Sajma, odaziv posjetitelja i kupaca bio je izuzetno dobar. Veliki interes posjetitelja zabilježen je za gotovo svim prerađevinama jagodičastog voća, kao i medom, a kupci su rado kušali sireve i voćne likere. Sajam u Žepču već nekoliko godina nosi naziv i međunarodnog događaja upravo zbog izlagača iz susjednih zemalja, tako su se i ove godine predstavili izlagači iz Hrvatske. Službeni dio sajma počeo je pozdravima dobrodošlice općinskog načelnika Mate Zovko koji je u svojstvu pokrovitelja otvorio ovogodišnju sajamsku manifestaciju, i direktorice Razvojne agencije Žepče Branke Janko. „Ovogodišnji naglasak stavili smo na inovativnost i nove proizvode poljoprivrednih proizvođača koji sudjeluju u natjecanju za zlatnu, srebrenu i brončanu malinu koja se dodjeljuje za inovativne nove proizvode“, istaknula je Janko i naglasila da se nastavlja dobra praksa izbora najljepše
uređenog štanda sa domaćim proizvodima u osam kategorija.

Direktorica Janko se zahvalila svim izlagačima, posjetiteljima kao i svima koji su sudjelovali u organizaciji ovoga događaj. Općinski načelnik Mato Zovko se u svom govoru zahvalio timu Razvojne agencije Žepče na čelu s direktoricom Brankom Janko, kao i svim izlagačima koji su došli u Žepče kako iz BiH tako iz Republike Hrvatske. Osvrnuo se na dosad realizirane projekte u općini Žepče koji su imali za cilj poboljšanje infrastrukture i razvoj poljoprivrede u Žepču.


„Na području općine Žepče u kontinuitetu raste broj poljoprivrednih gazdinstava, ove godine taj je broj 2500, a prošle i ove godine 150 poljoprivrednih obrta. To su impozantni podaci za našu općinu. Ja znam da je gospodarstvo temelj svega i ne smijemo zapostaviti niti
poljoprivredu“, istaknuo je načelnik Zovko koji se zahvalio svim razinama vlasti kao i međunarodnim organizacijama na sredstvima koja su uložena za razvoj poljoprivrede općine Žepče. Pozdravne riječi uputio je i ministar poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva Zeničko- dobojske županije Jasmin Čajić koji je pohvalio žepačke poljoprivrednike na ustrajnosti i kvalitetama proizvoda te naglasio da je su poljoprivrednici općine Žepče prvi u ZDŽ po količinama proizvedenih poljoprivrednih proizvoda.

Na samome početku direktorica RAŽ-a Branka Janko i općinski načelnik Mato Zovko uručili su nagrade za najbolje inovativne proizvode koji se predstavljaju na 8. poljoprivrednom sajmu „Dani maline i meda“ Žepče 2024. Nagrada „Zlatna malina“ je dodijeljena izlagaču „Voćkica Jovanče“ iz Drvara za Mućeni pekmez od drenja, „Srebrena malina“ pripala je poljoprivrednom gazdinstvu „Vlačić“ iz Trebinja za proizvod Brašno od lista smokve, a u jakoj konkurenciji od 14 prijavljenih inovativnih proizvoda dodijeljene su dvije nagrade, „Brončane maline“ za PPG Nović „Motajički Medenko“ Prnjavor za kozji sir s lješnjakom i čokoladom i Gazdinstvo „Perković“ Žepče za Rahatlokum od lješnjaka. Na ovogodišnjem sajmu predstavili su se „Divit“ d.o.o. i Fakultet agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka Republike Hrvatska sa brendom „TerraPia“ , kozmetika od zeolita, prirodnog minerala koji veže teške metale i toksine. Jedan od noviteta sajma su bile i „Invitro proizvodnja presadnica i mikro bilja“ tzv. Bezvirusni sadni materijal, proizvod Regionalnog centra za biotehnološka istraživanja i razvoj Brodsko-posavske županije. Apoteka „Efekt Comerc“ glavni distributer Syngenta zaštitnih sredstava na svom izložbenom štandu predstavila je proizvođačima i kupcima nove trendove u zaštiti bilja.

Dodijeljene su i nagrade za najljepše štandove u osam kategorija: Jagodičasto voće „ Healty product“ Žepče; Med i pčelarski proizvodi - OPG Andrić; Povrćarstvo-TO Topčagić Gračanica, Prerađevine od voća i povrća „Farma Euro Vitez“, Ljekoviti proizvodi i prirodna kozmetika „ Farma Duboštica Vareš“, Sir i mliječni prozvodi -OPG Mrkonjić Žepče, Stari zanat Ismet Šajinović Novi Travnik, Alkoholna pića-„Gučogorka“ Vlašić Travnik.


Ovogodišnji poljoprivredni sajam ponudio je bogat kulturno zabavni program u kojem su nastupili najmlađi članovi kulturno-umjetničkog društva KUD „Slovo o Žepču“ i HKUD „Naši korijeni Bistrica“, kao i bend „Spike Brothers“. Podijeljeno je ukupno 600 besplatnih porcija vojničkog graha koje su osigurali RAŽ i Topnička bojna 5. pješačka brigada Oružanih snaga BiH i 200 besplatnih porcija roštilja sponzora mesna industrija PAVIĆ d.o.o. Livno i pekara Mapek Žepče. Besplatnu vodu za sve izlagače i kupce osigurala je LEDA d.o.o, Široki Brijeg. Kompanija Yimor d.o.o. Domaljevac osigurala je besplatni sladoled „Magic Ice“ . Nagradnu igru za sve posjetitelje i izlagače sajma podržalo je 30-ak sponzora i više od 40 nagrada našlo se u fondu za tombolu.

U sklopu sajamske manifestacije, u petak 5.7.2024. godine u Centru poslovnih kompetencija Žepče organizirano je tematsko predavanje na temu „ Mjere, metode i mehanizacija u voćarstvu i vinogradarstvu za zaštitu trajnih nasada od kasnih proljetnih mrazova“. Predavač izv. prof. dr. sc. Vjekoslav Tadić sa Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek.

Sajam Žepče 2024 podržali su Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ZDŽ i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Ovogodišnji sajam je potvrdio važnost direktne razmjene između proizvođača i potrošača, kao i značaj promocije domaće poljoprivredne proizvodnje. Svi izlagači iskazali su zadovoljstvo posjetom sajma i ostvarenim prodajnim rezultatima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije