Brendovi Posavine

Od bogate tradicije i uspjeha u sportu do drevnoga abonosa

01.09.2024.
u 20:14

Posavina, iako površinski jako mala i zauzima područje Grada Orašja te dviju općina Domaljevac-Šamac i Odžak, u nekim se ranijim vremenima protezala na osam općina, od Brčkog do Bosanskog Broda. Taj je kraj iznjedrio brojna poznata imena iz različitih sfera života.

Nepresušno vrelo talenata

Film je samo jedan od tih segmenata, ponajviše zaslugom glumačke legende Ive Gregurevića koji je Posavini donio zaljubljenost ovdašnjeg puka u filmsku umjetnost, a dokaz toga je što u Orašju filmski festival traje već 29 godina. Uz zaljubljenike u filmsku umjetnost, Posavina je iznjedrila brojna poznata imena iz svijeta sporta koja su njezino ime u pozitivnom svjetlu pronijela svijetom. Očito je ovaj posavski bazen "osuđen" na stvaranje i školovanje talenata ne samo u sportu i filmskoj umjetnosti, koji tek svojim odlaskom s ovih prostora dožive potpunu afirmaciju, a upravo je takav životni put prošao i pokojni Ivo Gregurević. Uz Dane hrvatskoga filma dijele se i posebna priznanja, a najdragocjenija se daruju u posebnim prigodama i u njih spada statua "Ivo Gregurević". To priznanje dodjeljuje se osobama zaslužnim za razvoj hrvatskoga filma, glumcima, redateljima, osobama iz svijeta filma. U današnje vrijeme, kada su odlasci mladih iz Posavine, cijele BiH, pa i okružja, prema zemljama Zapada neizbježna tema svih razgovora, potrebnije je nego ikada promovirati pozitivne vrijednosti Posavine. Na jednom vrlo malom području koncentrirani su brojni objekti s raznovrsnim sadržajima, koji mladima pružaju idealne uvjete za školovanje, sportske i kulturne aktivnosti. U Orašju su Centar Sveučilišta u Mostaru i nova sportska dvorana, uz koju je naslonjen ŠRC Bazeni s teniskim terenima, stadion Gol, koji je otvorio Michel Platini... Posavina je postala ne samo turistička nego i trgovačka destinacija, a zbog snažnih lovnih i ribolovnih potencijala mnogi je smatraju rajem za lov i ribolov. Na udaljenosti od svega 50-ak km nalazi se predvorje Europske unije - čak tri granična prijelaza - Orašje, Šamac i Svilaj. Posavinu su na kulturnom planu uzdignule tri vrhunski organizirane manifestacije s dugom tradicijom i brojnim sudionicima iz BiH i RH. Kroz "Dane Tolise", "Posavsko kolo" i "Domaljevačku tkanicu" Posavljaci neumorno rade na očuvanju, razvijanju i promicanju kulturne baštine svoje posavske ravnice. Mjesta kojim se svi Posavljaci uvijek rado vraćaju su Franjevački samostan na Raščici u Tolisi s bogatom zbirkom u Muzeju "Vrata Bosne" te samostan na Plehanu, koji su postali nezaobilazna turistička destinacija i stranih turista. Nedavno su zakonom zaštićenim područjima, prvima u PŽ-u, proglašeni krajobrazi bara Starača i Tišina u općinama Odžak i Domaljevac-Šamac.

Poznati klubovi

Posavina je područje koje je iznjedrilo brojne poznate i priznate sportaše i klubove. Nogomet i odbojka imaju duboke korijene u Posavini, ali i drugi sportovi postaju sve više prepoznatljivi. Dubok trag u svijetu sporta ostavili su nogometaši Marko Topić kroz nastupe u Njemačkoj, Italiji i Rusiji te Mato Neretljak u Južnoj Koreji, Darko Matić, nogometna ikona u Kini... Vrhunski odbojkaši od Ćoškovića do gorostasa Matića (210 cm) s briljantnom karijerom u Turskoj samo su neka od imena poznatih u svijetu sporta. Njihovim stopama krenule su i mlađe generacije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?