Grad na Neretvi posljednjih godina proživljava pravu malu renesansu

Od potpore mladima i poslovnih zona do investicija - Mostar, uz rad gradskog HDZ-a, primjer održivog razvoja

10.05.2024.
u 13:09

Obnovljeni investicijski ciklus, uređenje javnih površina, stvaranje ključnih preduvjeta za gradnju poslovnih zona koje će donijeti stotine novih radnih mjesta, demografske mjere i potpora mladim obiteljima... - grad na Neretvi posljednjih nešto više od tri godine proživljava pravu malu renesansu zahvaljujući dobrom političkom ozračju, a osobito kada govorimo o proaktivnom djelovanju mostarskoga HDZ-a, odnosno najvećeg Gradskog odbora ove stranke čiji su vijećnici, ali i svi koji aktivno rade unutar Odbora, svu svoju energiju, znanje i iskustvo usmjerili u stvaranje preduvjeta za podizanje životnog standarda žitelja Mostara, piše Večernji list BiH.

Koordinacija i komunikacija

Osobito je to vidljivo i kada promatramo kontekst rada samog Odbora na čijem se čelu od protekle godine nalazi Marko Novak, vijećnik u mostarskom Gradskom vijeću, po struci dipl. ing. građevine, koji je uveo novu razinu komunikacije između temeljnih ogranaka stranke u Mostaru i predstavnika HDZ-a BiH u Gradskom vijeću, a sinergija i harmoniziran pristup temama od interesa za sve žitelje gospodarskog središta Hercegovine redovito rezultiraju kandidiranjem i realizacijom tema koje će Mostaru pružiti poziciju koju i zaslužuje. Treba podsjetiti i da su izbori u Gradskom odboru HDZ-a BiH Mostar provedeni aklamacijom, baš kao i Novakov izbor, a što je za posljedicu imalo dodatno jačanje stranke u Mostaru, što je pak dalo dodatni vjetar u leđa vlasti u Mostaru da provede aktivnosti koje su izravno ili neizravno vezane uz podizanje životnog standarda. Iako su rezultati takvog rada itekako vidljivi, počevši od vizualnog dojma koji karakterizira visok stupanj uređenosti, ali i sve brojnija gradilišta, pozitivne posljedice proaktivnog djelovanja vidjet će se i u mjesecima te godinama koje dolaze, u kojima Mostar očekuje da će postati jedno od najsnažnijih investicijskih središta u državi.

A osvrt na urađeno zaista pokazuje kako je riječ o hvalevrijednim pomacima u nekoliko područja društvenog života. Preduvjet je, naravno, politička odlučnost koja je posljedica činjenice da je najsnažnija stranka u Vijeću svojevrsni pokretač koji je omogućio da se, uz svu složenost političke slike na razini države, u Mostaru događaju pomaci koji mogu poslužiti i kao primjeri višim razinama. Među ostalima, otvoren je investicijski ciklus te su stvorene pretpostavke za gradnju proizvodnih objekata, a što se uspjelo nadogradnjom prostornog plana. Mostar će, dakle, vrlo brzo biti grad u kojemu će nicati novi proizvodni pogoni, a što je temelj svakog demografskog osnaživanja. Nadalje, turistički potencijali grada podignuti su na sasvim novu razinu, a nije naodmet spomenuti i kako je Turistička zajednica Grada Mostara u suradnji s Gradom Mostarom, tvrtkom Ericsson Nikola Tesla iz Zagreba te Eronetom Mostar na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru prezentirala projekt "MapApp". Riječ je projektu inkluzije lokalne zajednice u proces mapiranja materijalne i nematerijalne baštine na području Mostara. Budući da je dobra infrastruktura temelj svakog napretka, pa tako i kada govorimo o turizmu, u proteklom razdoblju proveden je niz projekata koji su se odnosili na obnovu i modernizaciju prometnica, dok je u pogledu zračne povezanosti ostvarena sinergija s višim razinama vlasti na temelju koje je Zračna luka Mostar danas u poziciji biti povezana s čak četiri velika međunarodno značajna huba. Demografske mjere moguće je pak pratiti kroz nekoliko primjera, počevši od odluke o sufinanciranju kupnje prve nekretnine pa do subvencioniranja smještaja djece u deset privatnih predškolskih ustanova na području grada. Radi se i na izradi strategije za mlade, a sve zajedno ide u smjeru strateškog cilja, a on glasi kako Mostar mora postati urbana sredina u koju će se doseljavati mlade obitelji.

Nastavak rada

Ovo je tek početak jer se nakon provedbe ovogodišnjih lokalnih izbora očekuje nastavak započetoga. Gradski HDZ BiH u tom smislu računa na nastavak stabilne političke situacije, kao i na partnere u Vijeću s kojima će moći raditi na strateškim ciljevima koji će Mostar pozicionirati u sami vrh uspješnih lokalnih zajednica u zemlji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije