Evo recepta za kolač koji smo kao djeca nerijetko jeli
Sastojci:
4 jaja
6 žlica šećera
1 vanilin šećer
80 g brašna
20 g kakaa
Pola vrećice praška za pecivo
50 ml ulja
50 ml mlijeka
100 ml čokoladnog mlijeka
1 l mlijeka
120 g gustina
6 žlica šećera
180 g margarina
100 g mliječne čokolade
200 g tamne čokolade
350 ml slatkog vrhnja
Priprema:
Bjelanjke umuti u snijeg pa miksaj i dalje dodajućii šećer i žumanjke.
Smanji miksanje na minimum i dodaj mlijeko i ulje, a zatim i brašno pomiješano s kakaom i praškom za pecivo.
Kalup za kolač cca 30 x 40cm namasti, ulij tijesto i stavi peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva s uključenom ventilacijom.
Peci 15-20 minuta pa provjeri čačkalicom. Ako je čista, izvadi kolač iz pećnice, ako nije ostavi kolač još koju minutu u pećnici pa opet napravi test.
Biskvit pusti da se ohladi pa ga odvoji od papira za pečenje.
Vrati biskvit u tepsiju i prelij čokoladnim mlijekom.
700 ml mlijeka stavi da zakuha sa šećerom, a preostalih 300 ml pomiješaj s gustinom, razbij sve eventualne grudice.
Kad je mlijeko zagrijano do vrenja, makni s vatre, umiješaj gustin rastopljen u mlijeku i vratina vatru.
Pokrij prozirnom folijom i ostavi kremu da se ohladi do sobne temperature. Kad se krema ohladi, počni miksati omekšali margarin dok ne postane kremast pa ubacuj žlicu po žlicu kreme i miksaj dalje.
Kremu razmaži po biskvitu i poravnaj. Stavi na hlađenje i počni s pripremom ganachea. Vrhnje za šlag zagrij skoro do vrenja (ne smije zakipiti).
Prelij sitno narezanu čokoladu i ostavite minutu, a zatim dobro promiješaj da se sve sjedini i čokolada otopi. Pusti da se malo ohladi pa prelij preko bijele kreme.