Preukusno

Omiljena slastica iz djetinjstva: Monte kolač

13.06.2024.
u 08:20

Evo recepta za kolač koji smo kao djeca nerijetko jeli

Sastojci:

    4 jaja
    6 žlica šećera
    1 vanilin šećer
    80 g brašna
    20 g kakaa
    Pola vrećice praška za pecivo
    50 ml ulja
    50 ml mlijeka
    100 ml čokoladnog mlijeka
    1 l mlijeka
    120 g gustina
    6 žlica šećera
    180 g margarina
    100 g mliječne čokolade
    200 g tamne čokolade
    350 ml slatkog vrhnja

Priprema:

Bjelanjke umuti u snijeg pa miksaj i dalje dodajućii šećer i žumanjke.

Smanji miksanje na minimum i dodaj mlijeko i ulje, a zatim i brašno pomiješano s kakaom i praškom za pecivo.

Kalup za kolač cca 30 x 40cm namasti, ulij tijesto i stavi peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva s uključenom ventilacijom.

Peci 15-20 minuta pa provjeri čačkalicom. Ako je čista, izvadi kolač iz pećnice, ako nije ostavi kolač još koju minutu u pećnici pa opet napravi test.

Biskvit pusti da se ohladi pa ga odvoji od papira za pečenje.

Vrati biskvit u tepsiju i prelij čokoladnim mlijekom.

700 ml mlijeka stavi da zakuha sa šećerom, a preostalih 300 ml pomiješaj s gustinom, razbij sve eventualne grudice.

Kad je mlijeko zagrijano do vrenja, makni s vatre, umiješaj gustin rastopljen u mlijeku i vratina vatru.

Pokrij prozirnom folijom i ostavi kremu da se ohladi do sobne temperature. Kad se krema ohladi, počni miksati omekšali margarin dok ne postane kremast pa ubacuj žlicu po žlicu kreme i miksaj dalje.

Kremu razmaži po biskvitu i poravnaj. Stavi na hlađenje i počni s pripremom ganachea. Vrhnje za šlag zagrij skoro do vrenja (ne smije zakipiti).

Prelij sitno narezanu čokoladu i ostavite minutu, a zatim dobro promiješaj da se sve sjedini i čokolada otopi. Pusti da se malo ohladi pa prelij preko bijele kreme.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije