VATIKAN/ZAGREB

Papa odobrio Dekret o mučeništvu sluge Božjega fra Alojzija Palića

20.06.2024.
u 15:56

Papa Franjo odobrio je u četvrtak objavljivanje Dekreta o mučeništvu iz mržnje prema vjeri, sluge Božjega fra Alojzija Palića, objavio je Tiskovni ured Svete Stolice, izvijestila je Informativna katolička agencija (IKA) u Zagrebu.

Objavljivanje dekreta Papa je odobrio prefektu Dikasterija za kauze svetaca kardinalu Marcelu Semeraru.

Fra Alojzije (Matej) Palić rođen je 20. veljače 1877. u Janjevu, a član Reda manje braće postao je 1896., uzevši ime Alojzije.

Studij filozofije završio je u Skadru, a Teološke studije u Bologni i Parmi. Doživotne zavjete položio je 1901., a za svećenika je zaređen u Parmi 1902. Nakon završetka studija vratio se na Kosovo i djelovao kao župnik u Bazu i Đakovici. Potom je vršio župničku službu u Peći i Glođanama od 1911. do 1913., u vrijeme Balkanskih ratova.

Kao župnik u Glođanama suprotstavio se nasilnom pokrštavanju muslimana u nekoliko okolnih sela, koje su provodili pravoslavci, navodi se u priopćenju.

Zbog toga je uhićen i nekoliko dana bio pritvoren u zatvoru u Đakovici. Blizu sela Janosha, 7. ožujka 1913. crnogorski vojnici su mu na putu skinuli franjevački habit i ubili ga hitcima iz puške. Tijelo mu je bilo pokopano na mjestu ubojstva. Nakon nekoliko tjedana tijelo je nađeno i preneseno u crkvu u Zjum.

Postupak za beatifikaciju fra Alojzija počeo je u Skadarskoj biskupiji 10. studenog 2002., zajedno s 40 mučenika ubijenih zbog mržnje prema katoličkoj vjeri od 1913. do 1974. u Albaniji.

Poseban proces za fra Alojzija nastavljen je 9. ožujka 2012. u Rimu.

Uz Dekret o priznavanju ubojstva iz mržnje prema vjeri (in odium fidei) fra Alojzija Palića, papa Franjo je odobrio Dekret o mučeništvu još jednog svećenika iz skupine mučenika u Albaniji, don Ivana Gazula, rođenoga 26. ožujka 1893. u Dajçu u Zadrimi (Albanija), a ubijenoga 5. ožujka 1927. u Skadru, objavila je IKA.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?