Projekt BOOST

Partnerstvo između More Screensa i Pravnog fakulteta

14.06.2024.
u 08:58

Cilj projekta BOOST, koji provodi INTERA Tehnološki Park uz podršku Europske unije i Vlade SR Njemačke, je razvoj ekonomije u Bosni i Hercegovini s posebnim naglaskom na digitalnu transformaciju.

Ovaj projekt nastoji  stvoriti most između poslovnog i akademskog sektora kako bi se unaprijedila suradnja i omogućila razmjena stručnog znanja, što će rezultirati dugoročnim rastom i napretkom poduzeća. Više od 60 kompanija obuhvaćeno je projektom, a jedna od njih je i tvrtka More Screens d. o. o. Mostar, istraživačko-razvojna tvrtka specijalizirana za rješenja i usluge isporuke videa na više zaslona.

Transformativni put poduzeća More Screens d. o. o.

Nedostatak prepoznavanja intelektualnih potencijala poduzeća More Screens d. o. o. rezultiralo je sudjelovanjem u projektu BOOST. Jedan od problema je i kršenje poslovnih tajni poduzeća zbog nedostataka u internim aktima kompanije i ugovorima o komercijalizaciji intelektualnih dobara poduzeća. U suradnji s Pravnim fakultetom Univerziteta u Sarajevu posvetili su se unaprjeđenju pravnih usluga i intelektualnog vlasništva.

Realizacija projekta

U skladu s projektnim zadatkom, stručnjakinje s Pravnog fakulteta su analizirale svu javnu dostupnu dokumentaciju i napisale izvještaj o trenutnom stanju zaštite i komercijalizacije postojećih intelektualnih proizvoda kompanije. Nakon toga sastavljena je strategija razvoja i zaštite prava intelektualnog vlasništva.

Zbog neadekvatne pravne zaštite pravima intelektualnog vlasništva obavljen je prijenos žiga sa direktora Društva na privredno Društvo. Mijenjanjem internih akata Društva postignuta je zaštita poslovnih tajni, usklađeni su postojeći ugovori o komercijalizaciji te je obavljeno stručno osposobljavanje zaposlenika.

Projekt je poduzeću omogućio prepoznavanje potencijala vlastitog intelektualnog vlasništva identificirajući područja za poboljšanje. Također, poduzeće je educirano po pitanju zaštite u ugovornim odnosima s eksternim stranama.

Projekt BOOST je dio projekta Inovacije i digitalizacija malih i srednjih poduzeća u BiH/EU4DigitalSME kojeg zajednički financiraju Europska unija i Savezno ministarstvo za ekonomsku suradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke (BMZ) s ciljem razvoja ekonomije u Bosni i Hercegovini, s posebnim naglaskom na digitalnu transformaciju. Projekt implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), priopćeno je iz Tehnološkog parka Intera.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije