KORISNI SAVJETI

Po ljeti je iznimno važno jesti mrkvu: Ima skrivena svojstva koja posebno djeluju baš tada

23.06.2024.
u 16:18

Studija Medicinskog centra Sveučilišta u Teksasu iz 2017. godine otkrila je kako određene vrste hrane, poput borovnica i mrkve, mogu pružiti zaštitu od sunca tijekom ljeta kada se redovito konzumiraju u vrijeme obroka. 

Kako navodi Healthline, prehrana je često zanemaren način prilagodbe vanjskom okruženju tijekom godišnjih doba.

Dr. Joseph S. Takahashi, voditelj neuroznanosti na Peter O'Donnell Jr. Institutu za mozak, otkrio je da naša koža ima svoj "sat". U svojoj studiji iz 2017. godine, Takahashi i njegov tim otkrili su da enzim koji obnavlja kožu oštećenu UV zračenjem ima dnevni ciklus proizvodnje koji može biti poremećen jedenjem hrane u neuobičajeno vrijeme.

"Ako imate redovit raspored obroka, vjerojatno ćete biti bolje zaštićeni od UV zraka tijekom dana. Ako imate nepravilan raspored obroka, to bi moglo poremetiti 'sat' vaše kože", objasnio je Takahashi u priopćenju za javnost.

Umjesto ponoćnih zalogaja, pokušajte uključiti ove namirnice koje vole kožu u svoje obroke za dodatnu zaštitu od sunca:

Zdravo i fino

Borovnice – Bogate su snažnim antioksidansima koji se bore protiv slobodnih radikala koji mogu oštetiti kožu zbog izlaganja suncu i stresa. Divlje borovnice su posebno učinkovite. Također su bogate vitaminom C, koji može pomoći u sprječavanju bora nakon dana provedenog na plaži.

Lubenica – Iako su rajčice poznate po sadržaju likopena, lubenice ga sadrže još više. Likopen apsorbira UVA i UVB zračenje, a nekoliko tjedana redovite konzumacije lubenice može pružiti prirodnu zaštitu od sunca. Ipak, istraživači napominju da ovo ne zamjenjuje druge mjere zaštite.

Orašasti plodovi i sjemenke – Orasi, chia sjemenke i lan sadrže esencijalne omega-3 masne kiseline. Riba i jaja također su odlični izvori ovih korisnih masti. Naše tijelo ne može samo proizvesti omega-3 masne kiseline, stoga ih moramo unositi prehranom. Omega-3 masne kiseline pomažu u održavanju integriteta kože i djeluju protuupalno, te pomažu tijelu da se nosi s efektima prekomjernog izlaganja suncu.

Mrkva i lisnato povrće – Naše tijelo pretvara beta karoten iz ovih namirnica u vitamin A, koji je ključan za zdravlje kože. Meta-analiza iz 2007. godine pokazala je da beta karoten pruža prirodnu zaštitu od sunca nakon deset tjedana redovite konzumacije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije