Lakić, Sheldon i Reilly

Podrška Svjetske banke i Velike Britanije Vladi Federacije BIH

24.06.2024.
u 19:31

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić susreo se danas u Sarajevu sa šefom Ureda Svjetske banke u našoj zemlji Christopherom Sheldonom i veleposlanikom Velike Britanije u BiH Julian Reillyem kako bi razgovarali o zajedničkim naporima na iznalaženju najbržih i najefikasnijih načina podrške pravednoj tranziciji.

Navedeno je da prelazak na obnovljive izvore energije, zatvaranje rudnika uglja i zbrinjavanje radnika iziskuju velika financijska sredstva, ali i implementaciju zacrtanih ciljeva u što skorijem vremenskom roku. Zato je za uspješnu provedbu pravedne tranzicije važna podrška međunarodnih partnera.

Spremnost Svjetske banke i mađunarodnih partnera za nastavak financijske pomoći energetskoj tranziciji kroz dodjelu povoljnih kredita i grant sredstava je od izuzetne važnosti.

Lakić je izjavio da je jako važno da su Svjetska banka i Velika Britanija prepoznali napore Vlade Federacije i da cijene poteze koje je Vlada poduzela u prethodnom periodu.

- Pravedna tranzicija za nas nije samo obaveza prema Energetskoj zajednici, za nas je to mnogo više od toga jer želimo da zadržimo energetsku stabilnost uz postepeni prelazak na obnovljive izvore energije. Zakoni, podzakonski akti, iznalaženje načina za postepeno zatvaranje rudnika, prelazak na drugačije izvore energije, projekti prenamjene rudarskih površina i slično su aktivnosti koje poduzimamo. Taj kompleksni poduhvat bi bio mnogo teži i duže bi trajao da nemamo međunarodnu financijsku podršku i stoga sam zahvalio svojim sugovornicima za pomoć koju nam pružaju - istaknuo je Lakić.

Prema riječima Sheldona i Reillya jako je važno da ne dođe do zastoja i da se stalno ide naprijed kako bi oni koji financijski pomažu tranziciju vidjeli napredak i želju za promjenama.

Pravedna tranzicija je obiman, osjetljiv i skup proces koji Svjetska banka i Velika Britanija zdušno podržavaju, posebno jer su uvidjeli da u Vladi FBiH i resornom ministarstvu imaju zainteresirane partnere sa kojima dijele zajednički cilj što efikasnijeg provođenja pravedne tranzicije, saopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?