Žetva u Semberiji završena

Poljoprivrednici prijete prosvjedima i povlačenjem pšenice iz mlinova: Traže dodatna sredstva za poticaj

pšenica
Marijan Šušenj/PIXSELL
09.07.2024.
u 20:41

Poljoprivrednici u Semberiji najavili su prosvjede i povlačenje pšenice iz mlinova ako ne bude riješen problem otkupne cijene pšenice, koju pojedini mlinovi otkupljuju po cijeni od 35 do 36 feninga

Žetva pšenice, u Semberiji je završena, ali još traje polemika oko cijene ovogodišnjeg roda. Dok, pojedini mlinari nude 36-t feninga po kilogramu, ratari u Semberiji poručuju, da na tu cijenu ne pristaju i da će pšenicu odvesti iz mlinova. Tim povodom, u Bijeljini su se sastali ratari i predstavnici lokalne vlasti.

Poljoprivrednici u Semberiji najavili su prosvjede i povlačenje pšenice iz mlinova ako ne bude riješen problem otkupne cijene pšenice, koju pojedini mlinovi otkupljuju po cijeni od 35 do 36 feninga, javlja BHRT.

- Mi smo tražili 0,43 feninga da nam plate mlinari i mislimo da je to realna cijena koja se ne može, a ministarstvo nas potiče 500 maraka po hektaru i lokalna zajednica se uključuje. Naš zaključak je bio da pozovemo i vladu i skupštinu i ministra poljoprivrede i ministra u Vijeću ministara da razgovaramo o pitanju zaštite domaće proizvodnje.

Nakon sastanka ratara i predstavnika Skupštine grada, lokalna zajednica predložila je dodatnu podršku iz proračuna.

Proračun grada preko agrarnog fonda omogućeno je pet pfeninga po kilogramu pšenice, ja sam predlagao da rebalansom predložimo dodatnih 5 pfeninga, kaže predsjednik Komisije za poljoprivredu CG Bijeljina Drago Stajić.

- Mi ćemo tražiti da se osiguraja dodatna sredstva za poticaj, ona su sada 720 000 km, negdje u razini 5 pfeninga po kilogramu, navodi predsjednik Skupštine Grada Bijeljina Aleksandar Đurđević.

Prinos i kvalitet u ovogodišnjoj sezoni su iznad prosjeka, ali ratari dodaju da, ako do dogovora ne dođe, pšenicu više neće sijati.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?