ZAGREB

Predstavljena knjiga "Bijeli put, put čovjekoljublja 1994.", autora dr. Davora Kolende iz Mostara

24.06.2024.
u 11:35

U ispunjenoj velikoj dvorani Jure Petričević, u sjedištu Matice hrvatske u Zagrebu, sinoć je predstavljena knjiga "Bijeli put, put čovjekoljublja 1994.", autora dr. Davora Kolende iz Mostara.

Riječ je o trećoj knjizi Kolendinog troknjižja u kojima govori o progonu Hrvata s područja općine Travnik 1993., potom u drugoj knjizi opisuje ulogu Travničkih Hrvata u obrani gradova Lepeničke doline, Fojnice, Kreševa i Kiseljaka,  a u trećoj knjizi  događaje kojima je svjedočio kao predstojnik Ureda Vlade Herceg Bosne zadužen za provedbu Washingtonskog sporazuma.  Posebno je, u čak 20 od ukupno 40 priča u knjizi, opisana uloga i djelovanje dr. Slobodna Langa u samoj akciji "Bijeli put", ali i mnogim drugim, manje poznatim humanitarnim i kulturnim poduhvatima tog svestranog liječnika i vrhunskog intelektualca, da bi sve u konačnici bilo okrunjeno izgradnjom bolnice u Novoj Biloj.

Brojni članovi obitelji pokojnog dr. Langa, predvođeni  suprugom Nadom, djecom i unucima nazočili su promociji. Ispred organizatora, udruge Bijeli put Zagreb te Sveučilišta Hercegovina iz Mostara, nazočne su pozdravili profesor Stjepan Blažanović te magistar Marko Antonio Brkić, a ispred Matice hrvatske Zagreb njezin potpredsjednik Damir Zorić, koji je za vrijeme rata obnašao dužnost potpredsjednika Županijskog doma Hrvatskog sabora te je s izaslanstvom parlamentaraca iz Hrvatske u više navrta dolazio u ratom zahvaćena područja BIH.

Zorić je naglasio povijesnu važnost ove i sličnih knjiga koje precizno svjedoče o događajima u Srednjoj Bosni i stradanju tamošnjih Hrvata. Uvodničar predstavljanju knjige bio je prof. dr. Domagoj Knežević s Hrvatskog instituta za povijest, koji je nazočne pozdravio u ime Mate Granića, koji je bio spriječen doći, te aktualnog ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana, kojemu je ujedno i savjetnik. Profesor Knežević je istaknuo kako će mu Kolendino djelo biti od značajne pomoći u njegovim daljnjim povijesnim istraživanjima.

Predstavljajući knjigu, Anto Damjanović, koji je prvi ušao u sve tri hrvatske enklave Središnje Bosne i o katastrofalnom stanju tamošnjih Hrvata izvijestio politički vrh Hrvatske, posebno se dotaknuo organizacije akcije Bijeli put, detaljno opisujući stanje kojemu je svjedočio naglasivši pri tome iznimnu ulogu dr. Langa, ali i brojnih drugih osoba, napose  dr. Ivana Bagarića. Dopredsjednik Matice hrvatske, Stjepan Sučić naglasio je ulogu Matice u ratnim vremenima kazavši kako su odmah po obnovi rada Matice osnovani ogranci Matice hrvatske u deset gradova u BiH, a za vrijeme rata predstavnici Matice su djelovali na humanitarnom i kulturnom planu i na taj način pružali pomoć Hrvatima u BiH.

Posebno emotivan u predstavljanju knjige bio je Perica Jukić, nekadašnji potpredsjednik Vlade Hrvatske Republike Herceg Bosne koji se osvrnuo i na Kolendinu ulogu kao predstojnika Ureda Vlade Herceg Bosne,  naglasivši kako su strani predstavnici bili iznenađeni stručnošću ljudi koji su bili zaduženi za  pregovore i dogovore ispred HR HB. Opisujući  sastanke s rukovodstvom Republike Hrvatske, napose predsjednikom Tuđmanom, prisjetio se i poneke anegdote iz tog vremena.

Recezent knjige Branko Čulo, koji je sudionik brojnih humanitarnih akcija, te jedna od vođa konvoja za srednju Bosnu, naglasio je radost da  događaji ostaju zabilježeni u knjigama, napose ističući Kolendino troknjižje kao značajan povijesni dokument.

Na koncu se nazočnima obratio sam autor Davor Kolenda kazavši da je je događaje u knjizi opisao onako kako ih je on vidio, dodajući da je želio rasvijetliti određena događanja, napose stradanja Hrvata Središnje Bosne, jer danas živimo u vremenu žestoke propagande i konstantnog nametanja krivnje i UZP formulacija.

Ja sam ovim knjigama htio reći  što su oni radili nama, naglasio je Kolenda. Govoreći o trećem dijelu troknjižja, knjizi "Bijeli put, put čovjekoljublja 1994." posebno je istaknuo dr. Langa, emotivno kazavši: Dr. Slobodna Langa poznavali su mnogi, ja sam imao čast da dr. Lang poznaje mene". Kolenda je naglasio značaj i većeg broja drugih liječnika, političara, humanista i svećenika, pri tome posebno spominjući fra Franju Grebenara kojeg je nazvao dobrim duhom bolnice u Novoj biloj, te medicinsku sestru Mariju Županović koju, kako je kazao, svi u Novoj biloj smatraju svojom sestrom.

Inače, promociji je nazočio i fra Božo Blažević iz Beča, koji je 1993. bio ravnatelj Kruha sv. Ante, organizacije koja je imala ključnu ulogu u organizaciji konvoja Bijeli put.

Knjiga "Bijeli put, put čovjekoljublja 1994." bit će promovirana i u Mostaru u srijedu 26. lipnja u 19,00 sati, u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?