Nekretnine mnogima i dalje najsigurniji oblik čuvanja novca

Prodavači nekretnina u oglasima nude i do 20 posto veću cijenu od realne, poslije je korigiraju

kupovina nekretnine, kredit
Ilustracija
22.06.2024.
u 15:01

Iako ništa danas nije sigurno, nekretnine će, računa se, preživjeti i najteže doba pa će kad-tad opet nešto vrijediti

U što ulažu investitori iz BiH? Kako stvari stoje, nekretnine su broj jedan, od gradnje luksuznih kompleksa do stambeno-poslovnih jedinica. Iako su posljednjih godina popularni i dionice, i kriptovalute, i plemeniti metali, čini se da je cementiranje novca i dalje broj jedan, piše Večernji list BiH.

Geografski položaj

Razloga je više. Jedan od njih je i činjenica da je to, nekako, siguran novac. Iako ništa danas nije sigurno, nekretnine će, računa se, preživjeti i najteže doba pa će kad-tad opet nešto vrijediti. Također, iako se nama na prvi pogled ne čini tako, cijene nekretnina su i pristupačne ako gledamo omjer tražene i realizirane cijene. Nadalje, za izbor nekretnine u BiH bitan je i geografski položaj. - BiH ima izniman strateški položaj u regiji Balkana. Njezin središnji položaj omogućava jednostavan pristup ostalim europskim državama, što je privlačno za investitore koji planiraju širenje poslovanja u ovom dijelu Europe. Tu je i turistički potencijal. BiH nudi raznovrsne turističke atrakcije, uključujući planine, rijeku, kulturno-povijesne znamenitosti i bogatu prošlost. Ovaj turistički potencijal čini tržište nekretnina privlačnim za investitore zainteresirane za ulaganje u turističke objekte poput hotela, restorana i apartmana za iznajmljivanje - istaknuto je. Navodi se i povećan ekonomski rast, koji nije velik koliko bismo svi željeli, no po onoj "ipak se kreće", pomaka ima. - U konačnici, investitori iz BiH prepoznaju prednosti ovog sektora i ulažu u nekretnine kao optimalan način za unaprjeđenje vrijednosti kapitala - stoji u obrazloženju tvrtke koja se bavi nekretninama u BiH. Međutim, u vremenu nestabilnosti postavlja se pitanje zašto toliko oni koji imaju novac hrle prema nekretninama. Danijel Delač, član Uprave InterCapital vrijednosnih papira, objasnio je na primjeru Hrvata zbog čega se toliko ulaže u nekretnine, a sve to moglo bi se primijeniti i na BiH. Također, spomenuo je i porez na nekretnine, o kojem se u Hrvatskoj itekako priča, a koji će biti ozbiljan problem i za neke investitore koji velike svote novca ulažu u susjedstvo. – Vrijednost nekretnina u Hrvatskoj rasla je godinama, no pita li se itko do kada. I do kada neće biti poreza? Smanjuje se broj stanovnika. Imamo mnogo imigranata, ali oni ne ostaju dugo i većinom su u Zagrebu. U osnovi nema previše razloga za rast nekretnina u duljem roku, osim onih na obali. Hrvati puno ulažu u nekretnine iz neznanja ili zato što im je takvo ulaganje poznato. Prinos na iznajmljivanje nekretnina u Zagrebu uglavnom je od tri do četiri posto. A to baš i nije dobar prinos. Hrvati su zbog nekretnina dobili stalan rast cijena, ali to je riskantna igra koja ne može vječno trajati. Ako je danas prosječna cijena kvadrata u Zagrebu tri ili četiri tisuće eura, ne možemo tek tako zaključiti da će jednoga dana biti sedam ili osam tisuća. Cijene ozbiljnih nekretnina u Toskani danas su niže nego u Istri. U Zagrebu imate pedeset tisuća praznih stanova. Stoga je logično postaviti pitanje njihova oporezivanja, barem za te prazne nekretnine, kako bi se na neki način penalizirao taj oblik špekulativnog ponašanja - naveo je za Lider. U analizi Večernjeg lista s početka godine također je objašnjeno zašto su i danas mnogima prvi izbor nekretnine.

Tradicionalno investiranje

- Jedan od tradicionalnih načina investiranja svakako je kupnja nekretnina. Još od davnina vrijedi ona poslovica "ako imaš zemlju i nekretnine, bogat si", a tako je i danas. Naime, nekretnine nisu samo prostori koje kupujemo za život već postaju i važna investicija koja može donijeti itekakvu korist svom vlasniku - istaknuto je. Također, ono što je možda najzanimljivije od svega je razlika između tražene i realizirane cijene nekretnina u BiH. Konkretnih istraživanja za ovu zemlju nema, međutim, pozivajući nekoliko telefonskih brojeva, dolazimo do podataka da se cijena iz oglasa može spustiti od 10 do 20 posto. Ako se to čini previše, vrijedi istaknuti da je u razvijenim zemljama Europe to već prešlo i 20 posto. Prodavači u BiH imaju velike apetite, a što nekretnina dulje stoji, to je napetost i neizvjesnost veća, onda se u jednom trenutku po nekoj realnoj cijeni daju nekretnine. Ako se tržište bude hladilo, onda će cijene još više padati i moguće je će doći do balansa, što dio stručnjaka u ovoj zemlji i očekuje jer nije realno da je u nekim gradskim središtima u ovoj državi stan skuplji nego u razvijenijim i bogatijim europskim metropolama.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije