Toplinski valovi postaju "novo normalno"

Putujte ujutro ili uvečer, odmorite se u vožnji, pijte vodu, izbjegavajte sunce...

22.06.2024.
u 20:48

Toplinski valovi poput onih kakve Europa doživljava posljednjih nekoliko godina mogli bi postati "novo normalno" u nadolazećim godinama. Prvi dan ljeta,  20. lipnja, bio je u znaku prvog toplinskog vala ove godine, a slično je vrijeme u cijeloj našoj regiji, pa tako hrvatski stručnjaci upućuju građanima upozorenja na oprez, piše Večernji list BiH.

- Idućih dana na kopnu će vrijeme biti u znaku toplinskog vala. Prevladavat će sunčano i vruće s vrhuncem toplinskog vala u petak - od kada atmosfera više nije posve stabilna, pa su mogući lokalni pljuskovi i grmljavina, prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Visoke temperature

Voditeljica Odjela za klimatsko modeliranje, praćenje klimatskih promjena i biometeorologiju Lidija Srnec iz DHMZ-a izjavila je u Dnevniku HTV-a kako toplinski val u lipnju ne čudi s obzirom na to da je riječ o jednom od klimatoloških ljetnih mjeseci. Objasnila je i što je toplinska kupola, ali i zašto ljudima sve više smetaju visoke temperature. - Ja bih rekla da nam smetaju učestale i nagle promjene vremena, a pojam toplinska kupola je situacija kad imamo jako izražen greben i kad imamo toplu zračnu masu iznad širokog prostranog područja, koja se onda još dodatno grije zato što s rubnih područja grije topao zrak i on se u sredini tog grebena ponovno spušta. Samim tim spuštanjem zrak se dodatno zagrijava i onda imamo mikrocirkulaciju koja stalno grije suh zrak i dodatno pojačava temperature. Sljedeća dva, tri dana možemo nazvati oslabljenom toplinskom kupolom zato što nad Hrvatskom to neće biti tako izraženo kao u ostatku Europe - kazala je. Rast temperature uključila je alarm upozorenja koja stižu sa svih strana pozivajući građane na oprez zbog mogućih posljedica koje ove užarene temperature mogu izazvati. - S obzirom na to da su meteorolozi do kraja ovoga tjedna najavili izrazito toplo vrijeme, s visokim dnevnim temperaturama, molimo vozače da tijekom vožnje budu maksimalno oprezni i da unose dovoljne količine vode u organizam. Ako putujete na duže relacije, krećite u ranim jutarnjim ili kasnim poslijepodnevnim i večernjim satima te tijekom putovanja pravite češće stanke. Molimo i ostale sudionike u prometu (posebno motocikliste) da budu oprezni i da poštuju sve prometne propise - priopćili su iz BiHAMK-a. Zbog iznimno visokih temperatura liječnici upozoravaju: izbjegavajte kretanje u razdoblju od 10 do 17 sati, kada su vrućine najveće i kada je UV zračenje najizraženije. Savjetuje se laganija ljetna odjeća od prirodnih materijala, pokrivala za glavu - šešir, kapa i sunčane naočale, štititi se kremama sa zaštitnim faktorom od UV zračenja te se hladiti boravkom u hladnijim prostorijama, u hladu i hladnijim napicima. Potrebno je izbjegavati alkohol te napitke s većom koncentracijom šećera i kofeina, navode liječnici.

Rad na otvorenom

S druge strane, i nadležne institucije su svih dosadašnjih godina upućivale poziv poslodavcima da provedu posebne mjere zaštite radnike. - Apelira se na poslodavce da razmotre mogućnost prekida obavljanja poslova i radova na otvorenom od 12 do 17 sati te, shodno svojim rasporedima i rokovima, a kako poslovi ne bi trpjeli, iste nastave poslije 17 sati. Ako zbog organizacije rada ovu preporuku nije moguće ispoštovati na ovaj način, Ministarstvo preporučuje poslodavcima da radnicima koji obavljaju poslove na otvorenom početak radnog vremena pomaknu na šest sati ujutro - navodilo se u ranijim priopćenjima Federalnog ministarstva rada i socijalne politike. Poslodavcima se preporučuje i da za vrijeme visokih temperatura radnicima s dijagnosticiranim kroničnim oboljenjima omoguće korištenje godišnjeg odmora, kao i korištenje odsutnosti u skladu sa zakonom, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije