akademik Mladen Bevanda, predsjednik HAZU-a u BiH

Sa svakom nacionalnom ustanovom Hrvati su bogatiji, jači i utjecajniji

Vijeće Matice hrvatske u BiH
Fena
09.07.2024.
u 11:33

Uime HAZU-a u BiH s radošću pozdravljam ovaj ugledni skup. Inicijatorima i organizatorima zahvaljujem na pozivnici. Čini mi čast i osobito zadovoljstvo govoriti i biti sudionik na ovom saboru, događaju koji će biti upisan zlatnim slovima u kroniku, u ljetopis Matice hrvatske kao iznimno značajan datum.

Raduje me što mogu pozdraviti izaslanstvo Matice hrvatske iz Zagreba i uputiti čestitku čelništvu jer je za kratko vrijeme u Maticu unijelo novu kreativnu snagu, stvaralački zamah pa Matica zaista uživa ugled, poštovanje, dobar glas. Tamo gdje su hrvatski jezik i hrvatsko ime, tamo je i Matica kao istinska svehrvatska institucija.

Na poseban način s poštovanjem i zahvalnošću pozdravljam čelništva ogranaka Matice hrvatske diljem BiH jer svojim nesebičnim radom pridonose da ogranci Matice žive, uspješno djeluju. Pojedinim sredinama prepoznatljivost na polju kulture, umjetnosti, nakladništva daju upravo ogranci Matice.

U vrijeme pristupanja BiH pregovorima za prijam u Europsku uniju nužno nam je i Vijeće Matičinih ogranaka. Segmentirani, rascjepkani, fragmentirani, parcelirani diljem BiH, koliko god pojedinačno dobro radili, kao zasebni dijelovi nemaju snagu cjeline, vijeća, sinteze, stožera. Vijeće će postati nacionalno-kulturno stožerno mjesto oko kojega se svi sabiru, okupljaju. Vijeće znači mogućnost razgovora, dogovora, razmjenjivanje mišljenja u cilju donošenja odluka koje će se zajednički utvrđivati, provoditi, ostvarivati. Svi su dijelovi ravnopravni. Svi na dobitku jer imaju zajednički stožer, tijelo, vijeće koje će koordinirati, okupljati, usklađivati odluke, programe, projekte od općeg interesa, uvažavajući i potrebe svakog dijela, ogranka. Uloga Matice hrvatske tijekom minulih 18 desetljeća je časna, konstruktivna, stvaralačka, domoljubna. Čuvala je i razvijala hrvatski jezik, promicala univerzalne tradicionalne vrednote, snažila svijest i samosvijest hrvatskoga naroda. HAZU u BiH svesrdno je, svom snagom, svim srcem podržao Matičin prijedlog Zakona o hrvatskom jeziku, koji je već trajno upisan u povijest Matice i u povijest hrvatskoga naroda.

Hrvati BiH zemljopisno su na rubu Europe, na Balkanu, sa svim konotacijama koje asocira i nosi taj pojam. Međutim, Hrvati su povijesni narod, drevan, autohton i od davnina svojim identitetskim obilježjima dio europskog kulturno-civilizacijskog kruga. Pa i danas smo svojim hrvatskim jezikom već u Europskoj uniji, kao i svojim nasljeđem, svojom baštinom i tradicijom stvaranoj na matrici, na paradigmi zapadnoeuropske uljudbe.

HAZU u BiH pozdravlja i čestita svima osnutak Vijeća, uvjeren da je to znak društveno-kulturne odgovornosti pred vremenom i poviješću. Akademija će s osobitim zadovoljstvom potpisati sporazum o suradnji s Vijećem Matica. Uvjereni smo da će Vijeće biti snažan poticatelj proučavanju naše prošlosti, duhovne i materijalne baštine, ali i sadašnjosti, te i nadalje čuvati i promicati hrvatske tradicionalne vrednote iako ovo naše doba nema korektan, ispravan odnos prema univerzalnim tradicionalnim vrijednostima. Vijeće će zasigurno biti nova snaga, poticaj i konstruktivan utjecaj na sve dijelove i cjelinu. Sa svakom nacionalnom ustanovom Hrvati su bogatiji, jači i utjecajniji. Danas su osobito važne nacionalne institucije znanosti, umjetnosti, kulture, medija, izobrazbe jer se Hrvatima mnogo toga uskraćuje. Drevnom europskom i konstitutivnom narodu želi se osporiti ravnopravnost s drugim narodima, želi ga se svesti na objekt, podrediti, obespraviti. S Vijećem smo osnaženi u zastupanju hrvatskih interesa na svim područjima. Čestitam svima veliki dan za Maticu koja je, kako je već kazano, svijest i savjest hrvatskoga naroda, čuvarica i promicateljica njegove kulture, jezika, tradicije, dostojanstva hrvatskoga naroda, njegov pouzdan kulturni oslonac. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije