SAD: Zajednički interesi Amerike i žitelja BiH, na prvom mjestu integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH

26.06.2024.
u 14:29

Teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH-sintagma je ovo koja je istaknuta kao broj jedan među zajedničkim interesima Sjedinjenih Američkih Država i žitelja Bosne i Hercegovine. Veleposlanstva SAD-a u BiH objavilo je info grafiku na kojoj su popisali 10 ključnih točaka, odnosno zajedničkih interesa, a na prvom mjestu su, kao što je navedeno, okviri BiH kao države, a kao drugi zajednički interes slijedi mirna i stabilna BiH. 

 

Na trećem mjestu je učinkovita i odgovorna vlast na svim razinama koja djeluje u korist svih građana, a slijedi jaka demokracija u kojoj su osnovna prava i slobode zaštićeni i poštovani. 

Nadalje, kao zajednički interes istaknuta je prosperitetna ekonomija koja potiče i nagrađuje poduzetništvo i otvara nova radna mjesta za mladi naraštaj, a na popisu je i jačanje vladavine prava i borba protiv korupcije. 

Veleposlanstvo je kao zajednički interes istaknulo integraciju BiH u Europsku uniju, a slijede institucije na državnoj razini s kapacitetom i resursima za sigurnu euroatlantsku budućnost. 

Na popisu zajedničkih interesa su i poštovanje prema svim civilnim žrtvama rata u razdoblju 1992-1995. i okončanje politika podjele te energetska neovisnost i jeftini, pouzdani izvori energije, uključujući čistu energiju. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije