Projekt “Misli o prirodi”

Srednjoj medicinskoj školi Sestara milosrdnica u Mostaru dodijeljen prestižni certifikat “Super ekoškola”

22.06.2024.
u 13:19

Srednja medicinska škola Sestara milosrdnica u Mostaru je kroz Certifikacijski mehanizam “Ekoškola” uključena u projekt u drugoj fazi s 15 osnovnih i srednjih škola HNŽ-a i ZHŽ-a u travnju 2023. godine

U hotelu Holiday u Sarajevu 19. i 20. lipnja održana je završna konferencija projekta “Misli o prirodi” pod nazivom “Tko će sada misliti o prirodi?”. Ovaj skup pružio je jedinstvenu priliku za umrežavanje, razmjenu ideja i zajedničko promišljanje o tome kako svi zajedno možemo raditi na očuvanju prirode u Bosni i Hercegovini te tako doprinijeti očuvanju našeg jedinog doma - planeta Zemlje.

Projekt “Misli o prirodi” već se četiri godine provodi u Bosni i Hercegovini pod pokroviteljstvom CPCD-a uz financijsku podršku Švedske. Jedna od komponenti projekta je Certifikacijski mehanizam “Ekoškola”.

Srednja medicinska škola Sestara milosrdnica u Mostaru je kroz Certifikacijski mehanizam “Ekoškola” uključena u projekt u drugoj fazi s 15 osnovnih i srednjih škola HNŽ-a i ZHŽ-a u travnju 2023. godine. Za aktivnosti provedene u području zaštite okoliša, koje uključuju učenike, nastavnike, nenastavno osoblje, roditelje, javne ustanove, medije, ekoudruge i sl., škola je osvojila 95 od 100 bodova te tako stekla certifikat i status “Super ekoškola”. 

Zahvaljujući osvojenom broju bodova škola dijeli prvo mjesto s još dvije škole - Drugom gimnazijom Mostar i OŠ Ivane Brlić Mažuranić Humac, Ljubuški.

Što je Super ekoškola?

Kada škola dobije jedan ovakav certifikat, to potvrđuje kako ona provodi najbolje prakse odgoja i obrazovanja za okoliš, otvorena je za suradnju, prepoznatljiva po svom ekoangažmanu, kontinuirano promovira brigu o okolišu i kao takva je prepoznata u lokalnoj zajednici.

Na svečanosti dodjele certifikata, upriličenoj drugi dan konferencije, koji je posebno posvećen ekoškolama kao vrlo važnoj komponenti projekta, Srednju medicinsku školu Sestara milosrdnica predstavljale su ravnateljica škole Stana Rotim i ekokoordinatorica projekta Valentina Planinić.

U panel-raspravi pod nazivom “Snaga zajedništva - Kako ekoškole u BiH čine razliku?” zajedno s pet drugih škola sudionica projekta Srednja medicinska škola Sestara milosrdnica predstavljena je kao primjer dobre prakse u provedbi akcijskih ekoplanova koje je potrebno realizirati kako bi se postigao status ekoškole.

Nakon ovako iznimno uspješnog završetka projekta Srednja medicinska škola Sestara milosrdnica želi zahvaliti svima koji su je na bilo koji način podržali, a bilo ih je jako puno, od roditelja do javnih ustanova, ekoudruga, medija i sl.

Priča o ekologiji u ovoj školi tu ne završava. Ona se nastavlja prvenstveno kroz rad Ekološke sekcije, otvorenost škole za suradnju sa svima u lokalnoj zajednici i šire koji dijele iste stavove i vrijednosti o važnosti zaštite okoliša.

 


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije