Supernamirnica prepuna antioksidansa: Pomaže u probavi i čišćenju crijeva, no na ovo morate pripaziti

04.05.2024.
u 19:11

Suho voće odlično je za probavu i prepuno hranjivih sastojaka, a suhe šljive su, kad je riječ o zdravlju, na samom vrhu popisa. Imaju više željeza od jetrica i četiri puta više kalija od naranče.

Sadrže koncentrirani sorbitol i vlakna, što im daje veći laksativni učinak od svježih šljiva. I svježe i suhe šljive prava su riznica kalija, vlakana, vitamina K, a u tragovima se mogu naći i magnezij i željezo.

Suhe šljive su odlične za zdravlje

Shutterstock 

Iako su iznimno zdrave, zbog njihovog utjecaja na gastrointestinalni trakt suhe šljive treba jesti u ograničenim količinama, od dvije do pet po porciji. Poznate su kao supernamirnica, ali imajte na umu da su pune šećera pa pripazite na količinu koju jedete. Osobe s dijabetesom trebaju biti posebno oprezne.

U svakom obliku, šljiva je nevjerojatno bogata jedinstvenim fitonutrijentima, neoklorogenskom i klorogenskom kiselinom. Ove tvari klasificiraju se kao fenoli, a njihova uloga kao antioksidansa potvrđena je u nekoliko znanstvenih istraživanja. 

Od iznimne je važnosti sposobnost svježih i suhih šljiva da bolje iskoriste željezo u organizmu, što se povezuje s vitaminom C u plodovima tog voća.

Zašto jesti suhe šljive?

Jedan od najstarijih kineskih lijekova pravi se od suhih (dimljenih) šljiva i zove se 'ubai'. Ovaj lijek ublažava simptome mučnine, groznice i kašlja.

Na vrhu liste od 24 vrste voća s antioksidativnom snagom je svježa šljiva, dok su suhe šljive daleko ispred suhih smokava, datulja, grožđa, marelica, s dvostruko većom antioksidativnom snagom.

Suhe šljive su dobre za zdravlje kostiju i probavu

Shutterstock 

Suhe šljive su dobar izvor netopivih i topivih vlakana. Netopiva vlakna pomažu u održavanju redovite stolice, dok topiva vlakna pomažu umjerenoj probavi i apsorpciji hranjivih tvari iz hrane.

Antioksidansi i protuupalna svojstva suhih šljiva mogu spriječiti gubitak koštane mase i pomoći u održavanju zdrave gustoće i formiranja kostiju. Veće količine vitamina K u suhim šljivama također pomažu u poboljšanju zdravlja kostiju.

Redovita konzumacija šljiva pomaže u prevenciji neurodegenerativnih poremećaja povezanih sa starenjem kao što su Alzheimerova i Parkinsonova bolest.

Kad konzumirati suhe šljive?

Planirate li suhe šljive uvrstiti u redovitu prehranu, lako ih možete ponijeti na posao i jesti kao međuobrok u bilo koje doba dana. Možete ih dodati i voćnim napitcima ili salatama, ali i omiljenom jogurtu.

Jedenje suhih šljiva ujutro odličan je način da iskoristite prednosti antioksidansa za početak dana. To može pomoći u redovitom pražnjenju crijeva i spriječiti zatvor.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?