Tužiteljstvo Ujedinjenog Kraljevstva objavilo

Suradnik bošnjačke lobistice optužen za špijunažu za Kineze

Alicia Kearns
28.04.2024.
u 19:20

Kearns je podržala stavove bošnjačkih stranaka te se usprotivila intervenciji u Izborni zakon, čiji je cilj bio spriječiti potpuno preglasavanje Hrvata na izborima od Bošnjaka

Tužiteljstvo Ujedinjenog Kraljevstva (CPS) objavilo je ovoga ponedjeljka da je Christopher Cash, kojeg je kao istraživač zaposlila predsjednica konzervativnog Odbora za vanjske poslove Alicia Kearns, optužen za “davanje štetnih informacija stranoj državi, Kini”, zajedno s još jednim čovjekom, Christopherom Berryjem, piše Večernji list BiH.

Objavljujući optužbe, Nick Price, šef Odjela za borbu protiv terorizma CPS-a, rekao je u izjavi da je njegov tim “ovlastio gradsku policiju da optuži dvojicu muškaraca za kaznena djela špijunaže”: “Christopher Berry (32) i Christopher Cash (29) bit će optuženi za pružanje štetnih informacija stranoj državi Kini i pojavit će se pred prekršajnim sudom u Westminsteru u petak, 26. travnja”. Price je dodao: “Kazneni postupci protiv okrivljenika su aktivni. Nitko ne bi smio prijavljivati, komentirati ili dijeliti informacije na internetu koje bi na bilo koji način mogle prejudicirati njegovo pravo na pošteno suđenje”.

Teške optužbe

U zasebnoj izjavi zapovjednik Dominic Murphy, šef protuterorističkog zapovjedništva Metropolitan policije, rekao je da su njegove snage nadgledale “iznimno složenu istragu o vrlo ozbiljnim optužbama”. Cash je uhićen u ožujku prošle godine i rekao je da je “potpuno nevin” u izjavi koju su objavili njegovi odvjetnici kada je uhićenje postalo javno u rujnu. Obojici je puštena jamčevina da se pojave pred prekršajnim sudom u Westminsteru u petak, 26. travnja.

Ovim uhićenjima narušen je djelomično ugled i same zastupnice i šefice Vanjskopolitičkog odbora britanskog Parlamenta poznate po svojim čestim istupima u kojima zastupa stavove koji isključivo korespondiraju sa stavovima unitarista i bošnjačkih političkih stranaka. Tako se 2022. godine priključila vrlo agresivnoj kampanji koju su protiv visokog međunarodnog predstavnika u BiH Christiana Schmidta vodile političke stranke iz Sarajeva, razni “influenceri”, čak uz potporu dijela međunarodne administracije. Tako se usprotivila intervenciji u Izborni zakon čiji je cilj bio spriječiti potpunu radikalizaciju odnosa između Bošnjaka i Hrvata s njihovim preglasavanjem u vlasti.

“Vjerujem da građani Bosne i Hercegovine žele vidjeti svoju državu koja teži boljem, proširujući njihovo pravo da budu predstavljeni od izabranih dužnosnika koji imaju interese i ambicije multietničkih zajednica u njihovu srcu. Treba raditi na tome da sustav ne bude definiran sektaštvom. Sada je vrijeme za rješenja koja će unaprijediti ovu naciju. Od svog imenovanja djelovali ste mirno i odlučno da pomognete u održavanju stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

Od vitalnog je značaja smiriti napetosti onih koji smatraju da su njihova prava i budućnost ugroženi ovim mogućim izmjenama. Pisala sam svojoj vladi da izrazim zabrinutost istim i, kao i uvijek, voljela bih o tome razgovarati s vama”, napisala se Kearns otvoreno stajući na stranu bošnjačkih političara. O tome svjedoče i njezini susreti i poruke koje je upućivala isključivo nakon susreta koje je imala s unitarističkim protagonistima. Koliko je servilno služila tim interesima, čak je nasjela i na jednu u nizu podvala državnog ministra obrane Zukana Heleza o postojanju ruskih kampova na teritoriju Bosne i Hercegovine.

Helezove maštarije

U svojoj objavi na X profilu poručila je da je jako zabrinuta zbog izvješća ministra obrane BiH o “paravojnim kampovima” u kojima se vjeruje da srpski i ruski ekstremisti prolaze obuku. “Rogatica i planina Maglić su među prijavljenim lokacijama - dalje ću pogledati izvješća”, napisala je Kearns. Poslije se potvrdilo kako se radilo o izmišljotinama i teškim manipulacijama koje nemaju baš nikakvo uporište. S njom se redovito susreću Željko Komšić i Denis Bećirović.

Nakon jednog takvog susreta Komšića na marginama Münchenskog sigurnosnog foruma s Aliciom Kearns navedeno je kako se razgovaralo o pokušajima Ruske Federacije da destabilizira regiju, kao i o pokušajima da ostvari dodatni utjecaj preko infrastrukture koja je već instalirana u regiji. Političarka čija je zemlja napustila Europsku uniju tada je razgovarala i o nastojanjima Bosne i Hercegovine da ispuni uvjete kako bi otvorila pregovore s Europskom unijom.

Valja znati kako na kreiranje vanjske politike i stavova Ujedinjenog Kraljevstva u potpori unitarističkim snagama u Bosni i Hercegovini u značajnoj mjeri utječe barunica Arminka Helić. Riječ je o članici Doma lordova koja je podrijetlom Bošnjakinja, a tijekom rata otišla je iz BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?