Udruga "Porodice tri plus" uputila inicijativu Ministarstvu rada i socijalne skrbi

Traže izmjenu pravilnika koji propisuje da račun treba biti otvoren za svako dijete

23.06.2024.
u 16:03

Udruga "Porodice tri plus" ponovno je aktualizirala pitanje naknade koju roditelji plaćaju bankama zbog otvaranja bankovnih računa za svako dijete posebno kako bi im mogao biti isplaćen dječji dodatak, piše Večernji list BiH. Učinili su to upućivanjem inicijative Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike u kojoj traže izmjene pravilnika kojim je propisano da račun treba biti otvoren na ime djeteta.

Nositelji prava

Navode kako se ovim načinom umanjuje novčani iznos dječjeg dodatka za cijenu održavanja bankovnog računa. - Pravo na dječji dodatak ima oko 55.000 djece, gdje se troškovi održavanja bankovnog računa kreću od 2 do 15 KM, što za jedno dijete prosječno iznosi 50 KM godišnje, a za troje ili više djece često i više od 250 KM, što za sve roditelje u FBiH ukupno iznosi više od 2,500.000 KM - ističu iz Udruge. O tome što se po ovom pitanju može napraviti kako bi obitelji plaćale manje troškove, razgovaralo se i na sjednici Zastupničkog doma FBiH, kada se Ministarstvo rada i socijalne skrbi FBiH očitovalo o tome. Naime, pravilnikom o potrebnoj dokumentaciji za ostvarivanje prava na dječji dodatak, koji je objavljen i na web-stranici Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, propisana je potrebna dokumentacija za ostvarivanje prava na dječji dodatak prema Zakonu o materijalnoj podršci obiteljima s djecom u FBiH. Među ostalim, u pravilniku o potrebnoj dokumentaciji za ostvarivanje prava na dječji dodatak u članku 14. propisano je da bankovni račun mora biti otvoren na ime djeteta. Dakle, kako je to definirano i Zakonom o materijalnoj podršci obiteljima s djecom u FBiH, nositelj prava je dijete i samim tim i bankovni račun treba biti otvoren na ime djeteta. - Potrebno je napomenuti da postojeći zakon i pravilnik nisu prepreka da se, ako to politika banke dopušta, za potrebe isplate dječjeg dodatka po federalnom propisu unutar jedne obitelji otvori jedan račun koji bi imao više zasebnih podračuna/partija za svako dijete posebno. Također, bitno je naglasiti kako smo stava da bankovni račun, kada je u pitanju navedeno pravo, treba biti otvoren na ime djeteta iz sigurnosnih razloga i zaštite navedenih sredstava, prvenstveno imajući u vidu članak 150. stavak 1. Obiteljskog zakona FBiH, koji je propisao da je tijelo skrbništva dužno po službenoj dužnosti poduzeti potrebne mjere radi zaštite prava i najboljeg interesa djeteta, a na osnovi neposrednog saznanja ili obavijesti, te da u skladu s člankom 155. stavkom 1. Zakona može u svako doba zahtijevati od roditelja polaganje računa o upravljanju imovinom djeteta i prihodima koji se ostvaruju za potrebe djeteta - odgovorili su tom prilikom iz Ministarstva rada i socijalne skrbi FBiH aktom koji potpisuje resorni ministar Adnan Delić.

Smanjenje troškova

Dodaju kako tijelo skrbništva također može, na osnovi članka 155. stavka 2. Zakona, ako postoji potreba, radi zaštite imovinskih interesa djeteta odlučiti da roditelji u pogledu upravljanja imovinom imaju položaj skrbnika, čime se ograničava pravo roditelja u pogledu upravljanja imovinom maloljetnog djeteta. Dalje, ako je bankovni račun otvoren na ime djeteta, sredstva na istom ne mogu biti predmet izvršenja kada je u pitanju postupak koji se vodi protiv djetetova zakonskog zastupnika. Podsjetili su i na činjenicu kako je otvaranje bankovnog računa na ime djeteta kao korisnika prava na dječji dodatak u skladu s člankom 9. Konvencije o pravima djeteta. - Svjesni da je riječ o socijalno najugroženijoj kategoriji stanovništva, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike preko Agencije za bankarstvo FBiH i Udruge banaka BiH uputilo je inicijativu kojom je od svih banaka koje djeluju na području FBiH zatraženo fleksibilnije postupanje u smislu omogućavanja otvaranja neke vrste zajedničkih računa ako je više djece iz iste obitelji ostvarilo pravo na dječji dodatak, čime bi se njihovim zakonskim zastupnicima olakšalo raspolaganje sredstvima doznačenim po ovoj osnovi i smanjili suvišni troškovi i administracija. Također je zatraženo razmatranje mogućnosti smanjenja troškova kojima su izložene socijalno osjetljive kategorije stanovništva prilikom otvaranja bankovnih računa na koje se vrše uplate novčanih sredstava ostvarenih po osnovi federalnih i županijskih propisa iz oblasti socijalne i dječje zaštite s posebnim fokusom na korisnike prava na dječji dodatak - zaključili su tom prilikom iz resornog ministarstva. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?