Liječnik otkrio

Trik za rashlađivanje tijekom ljetnih dana: 'Ne morate pretjerivati s vodom'

vrućina
Shutterstock
19.06.2024.
u 12:18

Ljeto donosi visoke temperature i pojačan gubitak tekućine, što može uzrokovati dehidraciju i umor

Ljeto donosi visoke temperature i pojačan gubitak tekućine, što može uzrokovati dehidraciju i umor. 

Zbog toga je posebno važno voditi računa o prehrani tijekom ljetnih mjeseci. Nutricionist Kenan Mandra otkriva koje namirnice nas mogu hidratizirati, osvježiti i nahraniti, a pritom neće opteretiti naš probavni sustav.

"Iako bismo za vrijeme velikih vrućina radije pili ledeno hladnu vodu ili jeli sladoled, vidimo da se ljudi koji žive u Sahari hlade vrućim čajem ili juhom. Hladna voda samo rashlađuje grlo, dok vrući čaj, kava ili juha signaliziraju tijelu da se treba ohladiti, aktivirajući znojenje, najučinkovitiji prirodni mehanizam hlađenja," objašnjava Mandra.

Čaj od mente sadrži mentol, spoj poznat po svom osvježavajućem mirisu i sposobnosti da aktivira receptore osjetljive na hladnoću u tijelu, pružajući osjećaj hlađenja. Osim čaja od mente, preporučuju se i čajevi od majčine dušice i kamilice.

Hrana koja štiti kožu

Najbolji način za nadoknadu izgubljene tekućine je pijenje vode – izravno ili kroz hranu bogatu vodom. Trenutno dostupno bobičasto voće poput jagoda, borovnica, malina, kupina i ribizla ima nizak udio šećera, bogato je fitonutrijentima i djeluje protuupalno. Crveno, žuto i narančasto voće i povrće sadrže biljne pigmente koji imaju antioksidativno djelovanje. Ljeti je preporučljivo uživati u marelicama, breskvama, dinjama, mrkvi i drugom šarenom voću i povrću.

Krastavci, rajčice i salata, preliveni maslinovim uljem i posoljeni, također su odličan izbor jer nadoknađuju natrij koji tijelo gubi pojačanim znojenjem. Mandra preporučuje da se voda ne pije sat vremena prije i poslije obroka.

Preporuke za prehranu tijekom ljeta:

- Jedite manje začinjenu hranu
- Jedite više sirovog povrća – radije salate
- Ograničite količinu voća zbog sadržaja šećera
- Hladite se toplim čajevima i juhama
 Jedite svježu hranu jer je ljeti sklonija kvarenju
- Porcije trebaju biti pola onoga što ste jeli zimi
- Izbjegavajte alkoholna pića

Tajna ljudske prehrane

Poznata nutricionistica ističe da uživamo samo u prvim zalogajima hrane kad smo jako gladni. "Nakon početne euforije, preostaje samo fiziološka potreba. Međutim, nastavljamo jesti i nakon što smo siti, što često dovodi do nelagode i osjećaja težine. Važno je naučiti kontrolirati prehranu, prestati jesti nakon nekoliko zalogaja koji zadovolje osnovnu potrebu," objašnjava Mandra.

Ljetni trik za hlađenje

Kada vam je vruće, umjesto da pijete velike količine vode, Mandra preporučuje zanimljiv trik: rashladite ušne resice. "Koža ušnih resica je bogato prokrvljena i može pomoći u regulaciji tjelesne temperature. Kada operemo ušne resice i potiljak, odmah ćemo osjetiti hlađenje i osloboditi se osjećaja ljetne vrućine," kaže Mandra.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije