već se bilježe gužve

Turistički bum u Hercegovini: Očekuje se rekordna sezona

Turisti
24.06.2024.
u 08:35

Hercegovina, kao mnogima omiljena ljetna destinacija, iz godine u godinu obara rekorde posjećenosti. Blizu je i more i planina, pa je gostima pružen veliki izbor aktivnosti

Turistička sezona u Bosni i Hercegovini, prema podacima, mogla bi postaviti nove rekorde. Posebno je to vidljivo u Hercegovini, koja već bilježi gužve na popularnim turističkim destinacijama.

I pravila nema. BiH posjećuju turisti iz svih krajeva svijeta. Doprinijela je tome i nedavna odluka o novim cijenama boravišnih taksi za određene općine i gradove, a sve s ciljem privlačenja gostiju i mimo ljetne sezone, javlja FTV.

Hercegovina, kao mnogima omiljena ljetna destinacija, iz godine u godinu obara rekorde posjećenosti. Blizu je i more i planina, pa je gostima pružen veliki izbor aktivnosti. U prilog turističkim posjetama idu i nedavne odluke o cijenama boravišne takse koje je usvojila Vlada ove županije.

„Pod tim brojevima turista, odnosno po tom dijelu sezone je određena najviša boravišna taksa. Van te glavne sezone su određene manje boravišne takse koje se obračunavaju kako bi ljudi, odnosno gospodarstvenici u sektoru turizma mogli sniziti svoje cijene u odnosu na one koje su u glavnoj turističkoj sezoni, a kako bi privukli sve veći broj turista i izvan te glavne sezone“, objašnjava Emil Balavac, ministar turizma i zaštite okoliša HNŽ-a.

Pod ovom odlukom spadaju općine poput Neuma, Međugorja i slično jer se tu bilježe periodično dolasci gostiju, dok u Mostaru i još nekim općinama glavna sezona traje tijekom cijele godine. 

Rekordnu sezonu očekuju i u Neumu. Podaci lokalne turističke zajednice ukazuju na odličnu predsezonu, zbog čega su očekivanja i za ove ljetne mjesece velika.

„Očekuje se, pogotovo u špici sezone, sedmom i osmom mjesecu, da će sve biti popunjeno, a i sama postsezona ima dobre rezervacije“, ističe Mato Matuško, predsjednik Turističke zajednice Neum.

Turističkom sezonom zadovoljni su i turistički radnici u Mostaru. Rezervacije pristižu sa svih strana, što utječe i na pojavu sve većeg broja turističkih vodiča u gradu. Amela Stovrag se u turizam uključila prije dvije godine i pored svog primarnog posla kao defektolog, sada provodi turiste, najčešće iz Latinske Amerike.

„Obično od Franjevačke crkve preko semafora na Bulevaru, Šemovca i kod Oskara ulazimo u Stari grad. Obilazimo Krivu ćupriju, Tabačicu, Stari most. Oni su oduševljeni, pogotovo kada su to hercegovačke ture i imaju priliku vidjeti Blagaj i Počitelj. Zaista vidjeti da smo zemlja bogata kulturom i povješću“, kaže ona.

Odličnu sezonu najavljuju i ostala turistička mjesta u Hercegovini, a i broj putnika na mostarskoj zračmoj luci, potvrđeno je, raste iz dana u dan. Posljednjih godina mnogo je ulagano i u seoski turizam, pa je zabilježena i sve veća potražnja za iznajmljivanjem smještaja izvan gradskih gužvi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?