35 godina Moto kluba Posavac i 32. međunarodni motosusreti

U Orašje stiglo 3500 motorista od Francuske i Njemačke do Hrvatske i BiH

storyeditor/2024-05-06/moto05_nak_bih_050524.jpg
07.05.2024.
u 19:15

Orašje ili, točnije, Moto klub Posavac Orašje okupili su cijelu Europu u gradu na Savi. Proteklih pet dana Orašje se pretvorilo u srce motoentuzijasta, piše Večernji list BiH. Gradom je pulsirao zvuk motora, dominirali su oktani u zraku, a neobična pozitivna energija okupila je rekordnih oko 3500 motora na 32. međunarodnim motosusretima. Najstariji motoklub u BiH ujedno je proslavio tri i pol desetljeća postojanja, pa i nije čudo što su sadržaji bili izvan uobičajenih, reklo bi se, pravi motospektakl. Miris oktana u zraku, škripa guma i pucanje iz auspuha, snaga zajedništva koju dijele bez obzira na razlike i udaljenosti jer sve ih spaja ljubav prema metalnim ljubimcima, sve su to kockice mozaika i ovogodišnjeg susreta u Posavini. Više od hobija, jednostavno ljubav i osjećaj slobode koji jedino motocikl može pružiti, potvrđuje dolazak na Dusine predstavnika više od 100 klubova diljem Europe.

Oko 3500 motora

Druženje u motokampu Dusine susret je starih prijatelja koji dijele svoje priče, avanture, putovanja, nezaboravne trenutke na cesti. Osmijeh i zadovoljstvo zbog uspješnih susreta neskriveno pokazuje i predsjednik kluba Ivica Filipović Ćorak. - Sve je bilo u znaku iskrene ljubavi, druženja, bez materijalnih interesa i uz zvuke rock and rolla. Očekivali smo oko 2000 bajkera, a stiglo ih je tisuću više. Europu smo zapravo doveli u Orašje. Družili smo se uz naše posebne igre uz stunt show s kaskaderom i ekshibicijama na motociklu i quadu, izabrali smo posebne goste s neobičnim motociklima, prvi put doveli na motoristički rock-party tamburaše Slavonskog sutona, kultni bend Osmi putnik iz Splita, legendarno Atomsko sklonište iz Pule i još nekoliko bendova. Motoristima smo pokazali naš Muzej "Vrata Bosne" - kaže u jednom dahu Filipović. Tanja Dominković dodaje kako je organizirana i izložba u krugu kampa koja govori o dugoj povijesti kluba. Zanimljivo je što su u 35 godina klub vodila tek tri predsjednika. Sve je krenulo od Krunoslava Draganovića, nastavilo se s Mladenom Orkićem Ćadom, a onda svježe ideje donosi Filipović.

Obasjani suncem, motoristi su ponosno provozali svoje metalne ljubimce i svugdje su bili pozdravljani. Malo više buke u gradu nije smetalo, naprotiv, donijelo je malo živosti posavskoj ravnici. Zabilježen je i najduži do sada u povijesti kluba, ujedno i najatraktivniji sadržaj susreta - defile ulicama oraške Posavine dug čak pet km. Na tome putu Disco-kluba Sova Night ponudio je besplatno osvježenje.

- Sve ima i gospodarsku dimenziju, ali najvažnije je ovo pozitivno druženje i lijepa slika o Gradu koja odlazi u svijet i našem već prepoznatljivom gostoprimstvu - kaže nam gradonačelnik Orašja Marijan Živković koji je službeno otvorio motosusrete u nazočnosti federalne ministrice okoliša i turizma Nasihe Pozder.

- Ovdje su odlični domaćini, vidi se da odlično rade pa sam s gradonačelnikom Oršolićem razgovarala o projektima dovršetka i uređenja kampa te izgradnji cestovne infrastrukture. Posavina je prostor u kojem tranzitni turizam, pa i ovakva vrsta turizma imaju što ponuditi gostima koji dolaze u našu zemlji i tu priliku treba iskoristiti te pomoći takvim projektima - kazala je ministrica Pozder.

Motoristi su stigli iz Njemačke, Austrije, Francuske, Slovenije, nordijskim i zemalja okruženja, najviše iz Hrvatske. Svaki s posebnom pričom, a svi povezani istom strašću koja ih dovodi do susreta kakav je u Orašju, a on se, kaže nam 70- godišnji Austrijanac Andreas Rab, ne propušta. Ponovno je stigao u Posavinu, kazao nam je, na poziv prijatelja iz Vidovica Šolet. Inače je predstavnik najstarijeg motokluba u Austriji koji 70 godina organizira motosusrete. Na susretima su bili i Zagorski orlovi koji su, sjećamo se, pomagali i poplavljenoj Posavini 2014. Njihov predsjednik Ivan Šalec kaže nam kako je s čak 20-ak prijatelja stigao u Orašje.

Mi smo braća

- Već 25 godina dolazimo i ovaj susret se ne propušta. Svi motoristi su na neki način braća, nemamo nikakvih razlika, a samo nas spaja ljubav prema motorima - kaže Šalec. Ni Domagoj Vešligaj iz Osijeka iz kluba "My Way" ne propušta Orašje kao motodestinaciju.

- Druženje je bit naše priče. Ovo je jedan od najvećih motoskupova u okruženju i odličan je, ne propuštam ga - poručuje Vešligaj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?