Predaja kandidacijskih lista u drugim strankama HNS-a

U utrku za načelničke pozicije i vijeća krenuli i HDZ 1990., HNP...

10.07.2024.
u 21:45

U sklopu aktivnosti koje proistječu iz Izbornog zakona, a odnose se na rokove, stranke su do poslijepodnevnih sati u ponedjeljak podnijele Središnjem izbornom povjerenstvu kandidacijske liste za ovogodišnje lokalne izbore, a kada govorimo o hrvatskom političkom korpusu, osim HDZ-a BiH kao najsnažnije stranke i političke opcije s najrazvijenijom infrastrukturom, kandidacijske liste predale su i druge stranke Hrvatskog narodnog sabora. Kako je vidljivo iz istih, fokus je različit, no uglavnom se radi o listama za one općine i gradove s većinski hrvatskim stanovništvom.

Hercegbosanska županija

Među ostalima, liste je podnio i Hrvatski nacionalni pomak, i to za četiri izborne jedinice na prostoru Hercegbosanske županije. Ova stranka je i kroz kandidiranje potvrdila kako svoj fokus ima upravo na području navedene županije.

Kada je riječ o Općinskom vijeću Kupres, listu nosi Mario Lovrić, a osim njega kandidirani su i Marija Grgić-Smoljo, Jozo Ivić, Andrijana Svalina, Ivo Ivković, Božana Pavlović, David Dumančić, Ljilja Kuna, Marina Janjić i Tomislav Ivić.

U utrci za Općinsko vijeće Glamoč su Anđelko Deljak kao nositelj liste te Ana Milošević, Jakov Čović, Anđela Dujić i Ivica Kovačević. U kontekstu Gradskoga vijeća Livno Danijel Krezo je nositelj liste, a na istoj se nalaze Nikolina Mioč, Branko Mihaljević, Danijela Andabak, Tino Ivanković, Ines Matković, Vladimir Ćurić, Tomislav Pervan, Anđa Živko, Ivan Dalić, Ivana Perković, Jurica Bandov, Ivana Mihaljević, Ilijana Periša, Krešimir Milošević te Ana Mihaljević.

Četvrta lokalna zajednica, ujedno i ona za koju je prijavljeno i najviše kandidata Hrvatskog nacionalnog pomaka, je općina Tomislavgrad. Za poziciju načelnika u utrku ponovno kreće aktualni prvi čovjek općine Ivan Buntić, dok je nositeljica liste za Općinsko vijeće Danijela Papić. U borbu za glasove građana Tomislavgrada kreću i Stipan Dilber, Ivan Baković, Anđa Renić, Tomislav Barišić, Kristina Batarilo, Matej Jurič, Ivan Letica, Ana Serdarušić, Josip Tokić, Ljuba Radoš, Luka Krstanović, Anamarija Papić, Josip Knezović, Branimir Kutleša, Iva Pašalić, Ante Vukadin, Mira Nevistić, Antonio Šimić, Mihael-Tomislav Kovač, Zdravka Galir, Tomislav Krišto, Nikolina Radovac, Mario Sučić, Jozo Radoš, Ivana Delać, Ilija Tomić, Matea Perić, Ante Romić te Josip Bagarić.

Izaslanstvo HDZ-a 1990. predalo je u ponedjeljak u sjedištu Središnjeg izbornog povjerenstva u Sarajevu kandidacijske liste za nastup na predstojećim lokalnim izborima u 37 općina i gradova u Bosni i Hercegovini s više od 550 kandidata.

Uz predsjednika Iliju Cvitanovića, predaji lista nazočili su i glavni tajnik HDZ-a 1990. Josip Perković, nositelji lista HDZ-a 1990. za općinska vijeća Busovače, Glamoča i Teslića Ivan Križanović, Blaženko Soldat i Igor Balukčić, nositelj liste za Gradsko vijeće Livna Anton Barać te kandidati za gradonačelnika Livna - Mate Vukadin, Čitluka Ivan Odak i Čapljine Kristijan Falak. Nakon predaje lista medijima se obratio predsjednik Cvitanović, koji je poručio da kandidati HDZ-a 1990., mahom mladi ljudi, nude alternativu i mogućnost izbora građanima Bosne i Hercegovine. Poručio je da HDZ 1990. očekuje znatno bolji rezultat na ovim izborima u odnosu na 2020. godinu, što predstavlja uvertiru u nadolazeće izbore 2026. godine. Posebno je naglasio ponos na izlazak HDZ-a 1990. na izbore u općinama u Republici Srpskoj "kako bismo pokazali da hrvatski narod tamo još uvijek postoji".

Kandidati

Nekoliko dana prije, a u okviru priprema za predstojeće lokalne izbore, usvojena je informacija kako HDZ 1990., samostalno ili u koaliciji s drugim političkim strankama, na izbore izlazi u 37 gradova ili općina. S 545 kandidata za gradska ili općinska vijeća, osam kandidata za gradonačelnike ili načelnike HDZ 1990. borit će se za povjerenje birača na predstojećim listopadskim izborima. HDZ 1990. također će u pet gradova i općina s drugim političkim strankama iz reda hrvatskog naroda imati zajedničke kandidate za načelnike u okviru koalicija.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?