Bh. industrija

Unuk poznatog poduzetnika patentirao pištolj

24.06.2024.
u 19:23

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine organizirala je zajednički nastup bh. kompanija iz namjenske industrije na prestižnom sajmu Eurosatory’24 koji se održao u Parizu, piše biznis.info. Nakon blagog pada zbog pandemije u 2020. godini, trend izvoza bh. namjenske industrije u posljednjih 10 godina bilježi kontinuiran rast. Izvoz je u 2023. godini iznosio 408 milijuna KM, što je za gotovo 30 posto više u odnosu na prethodnu godinu. Trend ubrzanog rasta nastavljen je i ove godine. U razdoblju od siječnja do svibnja 2024. godine izvoz je iznosio 205 milijuna KM i veći je za 48 posto u odnosu na isto razdoblje 2023. godine, kada je iznosio 139 milijuna KM. Najviše smo izvozili u SAD, Slovačku, Bugarsku, Irak, Srbiju i Tursku. Ove godine na štandu VTK-a BiH predstavile su se kompanije Igman Konjic, Unis Ginex Goražde, Binas Bugojno, Pretis Vogošća, Tehnički remont Bratunac, BNT TMiH Novi Travnik i AC-Unity Goražde. Upravo je kompanija AC Unity predstavila svoj novi proizvod koji je privukao mnogo pozornosti - pištolj Bekto.22 LR. Iako malokalibarski, pištolj posjeduje sve osobine modernog 9 mm pištolja, uključujući ručnu sigurnost. Riječ je o oružju maksimalne pouzdanosti i izvedbi.

Izumio ga je i patentirao Erwin Bekto, unuk poznatog goraždanskog biznismena Redže Bekte.
Redžo Bekto, poznati goraždanski biznismen, vlasnik je spomenute kompanije. Podsjetimo da je Bekto postao poznat kao osnivač i vlasnik tvrtke Bekto Precisa, koju je 2018. godine preuzela njemačka tvrtka EMKA Bosnia. Bekto se nakon toga posvetio novom projektu, tvrtki AC Unity.

- Rast namjenske industrije u BiH nije slučajan, nego je rezultat konstantnog investiranja, proširenja kapaciteta i modernizacije proizvodnje te sustavnog zapošljavanja. Bh. kompanije iz namjenske industrije stalno rade i na pronalaženju novih tržišta i kupaca, što rezultira napretkom u poslovanju. Nadamo se da će i tijekom ovog trećeg, zajedničkog nastupa na sajmu i ove godine bh. kompanije imati uspješne poslovne sastanke koji će rezultirati novim poslovnim ugovorima - rekao je potpredsjednik VTK-a BiH Ahmet Egrlić. Eurosatory je vodeći međunarodni sajam obrane i sigurnosti koji se održava svake dvije godine u Parizu. Sajam je prvi put održan 1967. godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije