U FOKUSU

Važnost dosljednog pridržavanja ravnopravnosti triju naroda, bez toga da jedan narod nameće rješenje drugome

20.06.2024.
u 13:59

Bosna i Hercegovina, kao zemlja triju konstitutivnih naroda, može ostvariti snažniji napredak prema Europskoj uniji uz poštivanje i pridržavanje ravnopravnosti, kao i domaći politički dogovor - bit je to poruka koje su se mogle čuti ove srijede u Mostaru, piše Večernji list BiH. Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Dragan Čović jučer je sudjelovao na predavanju “Dayton - od 1995. do danas” koje je održao bivši sudac i predsjednik Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Mate Tadić. Predavanje je održano na Sveučilištu u Mostaru, u amfiteatru Sokrat, u organizaciji Sveučilišta u Mostaru.

Mate Tadić, kao pravni stručnjak i bivši sudac Ustavnog suda, pružio je vrijedne uvide i analize koje su od velikog značaja za razumijevanje današnjih političkih odnosa i perspektive za budućnost. Predavanje je bilo posvećeno analizi Daytonskog sporazuma i njegova učinka na političku i društvenu situaciju u Bosni i Hercegovini.

Na predavanju je Mate Tadić naglasio da Ustav Bosne i Hercegovine, kao dio Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, nikada nije bio predmet referenduma, niti je narod ikada izravno odlučivao o njemu. Također je istaknuo da Ustav poznaje samo dvije grane vlasti, zakonodavnu i izvršnu, dok se o sudskoj vlasti ne govori. U zaključku svog izlaganja Tadić je naglasio potrebu omogućavanja političkim predstavnicima triju konstitutivnih naroda u BiH da sami dogovaraju i uređuju budućnost zemlje. Istaknuta je važnost dosljednog pridržavanja ravnopravnosti triju naroda, bez toga da jedan narod nameće rješenje drugome te je potaknuo energičniji napredak prema europskim integracijama. Ovom su predavanju, uz predsjednika Čovića, nazočili i zamjenica predsjednika HDZ-a BiH i predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, dopredsjednica HDZ-a BiH i zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Darijana Filipović, ministar pravosuđa u Vijeću ministara BiH Davor Bunoza, predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Tomo Martinović, zamjenik predsjedateljice Kluba hrvatskog naroda i izaslanik u Domu naroda PS BiH Zdenko Ćosić, dopredsjednica HDZ-a BiH i predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara, ministar pravosuđa u Vladi Federacije BiH Vedran Škobić, ministrica kulture i sporta u Vladi Federacije BiH Sanja Vlaisavljević, rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić, generalni konzul Republike Hrvatske u Mostaru Marko Babić, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti u Bosni i Hercegovini, predstavnici akademske zajednice, kao i brojni drugi uvaženi gosti.

Uz događaje poput ovoga, predstavnici akademske zajednice u Hrvata u BiH daju još jedan obol ostvarivanju ključnog strateškog cilja, a to je ulazak Bosne i Hercegovine u veliku zajednicu suvremenih demokratskih društava, uz puno poštivanje njezinih ustavnih specifičnosti i karakteristika, od kojih je konstitutivnost triju naroda u samom temelju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije