Pogledajte što je sve na listi povučenih proizvoda

Više od 80 posto povučenih proizvoda u BiH dolazi iz Kine

trgovine
08.09.2024.
u 12:23

Kemijski rizik, rizik od gušenja, strujnog udara, požara ili ozljeda… samo su neki od razloga zbog kojih se s bh. tržišta povlače proizvodi, a dječje igračke, među kojima su bicikli za djecu, skateboard i barbike, te roštilj, kuhala za vodu... samo su neki od povučenih proizvoda.

Predstavljaju rizik

Posljednji na listi proizvoda koji predstavljaju rizik su laserski pištolji i pokazivači. Naime, Agencija za nadzor nad tržištem BiH povukla je s tržišta tri modela laserskih pištolja igračaka te dvije vrste laserskih pokazivača jer predstavljaju rizik od ozljede oka i oštećenja vida. Kako su naveli, riječ je o laserskim igračkama pištoljima "007D", "Super air gun" marke P.062IM i "Air soft gun" marke N0.P138D proizvedenim u Kini te jednom laserskom pokazivaču čija je zemlja podrijetla nepoznata, a drugi je kineski "Grin laser pointer". - Svi ovi proizvodi predstavljaju rizik od ozljede oka i oštećenja vida jer izmjerena srednja snaga laserskog snopa prema klasifikaciji u standardu BAS EN 0825-1:2016 odgovara klasi tri 3R, a ne sadrže ni potrebna upozorenja i informacije za korisnike propisane u navedenom standardu - istaknuli su iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH. Na listi povučenih proizvoda nedavno se našla i igračka za djecu "Baby water fun voda žur", figure baby patkice, 5 komada, Unikatoy koja, kako su naveli iz Agencije, predstavlja kemijski rizik jer sadrži di (2-etilheksil) ftalat (DEHP) u količini od 0,26%, što nije u skladu s odlukom o ograničenju stavljanja na tržište igračaka i proizvoda za djecu koji sadrže ftalate. Nedavno su povučeni i punjač za mobilni telefon iz Vijetnama jer predstavlja opasnost od strujnog udara te skateboard iz Kine zbog opasnosti od ozljede. Precizirali su da je riječ o punjaču za mobilni telefon "Vanbo", tipa EP-TA800 te bar-koda 3872540209871. Ovaj punjač predstavlja opasnost od strujnog udara jer električna čvrstoća izolacije nije u skladu s propisanim zahtjevima. S tržišta je povučen skateboard čija je šifra HV-3108C (HW-3108C), a bar-kod 8612365485273. Ovaj skateboard predstavlja rizik od ozljeda jer postoje izbočine iznad gornje površine daske, a proizvod nije čitko i trajno označen brojem standarda EN 13613, imenom, logom ili sličnim oznakama za identifikaciju proizvođača ili dobavljača, oznakom za identifikaciju proizvoda. Trajno nije označeno ni maksimalno ograničenje mase korisnika, savjet da se preporučuje upotreba zaštitne opreme, skateboardu nedostaje dokumentacija od proizvođača (informacije o konstrukciji skateboarda, upute za upotrebu, informacije o servisiranju i održavanju, upozorenje da njegova upotreba može biti opasna) te ne ispunjava sigurnosne zahtjeve propisane u standardu BAS EN 13613:2012. Nadležna inspekcija naložila je mjere povlačenja ovih proizvoda s tržišta i uništavanje, a potrošačima preporučuje da ih vrate u trgovinu maloprodaje gdje su kupljeni.

Potpuno uništeni

Koliko je bh. tržište puno nesigurnih proizvoda najbolje pokazuje podatak da su u prošloj godini s domaćeg tržišta povučena 9202 komada nesigurnih proizvoda, od čega je 8041 komad potpuno uništen. Najviše nesigurnih proizvoda, prema podacima Agencije za nadzor nad tržištem BiH, dolazi iz Kine, a kako su za Nezavisne novine nedavno i potvrdili iz ove agencije, iz spomenute zemlje dolazi čak 84 posto povučenih proizvoda.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?