brojne reakcije na mimohod kadeta Vojne akademije Srbije

Vješta Dodikova provokacija dovela do uzajamnih optužbi u Sarajevu

mimohod vojske iz srbije
Screenshot
09.07.2024.
u 21:47

Milorad Dodik je, dakle, isprovocirao bošnjačke političare vrlo vješto koristeći zakonske procedure. Uspio je, čini se, jer se sad cijela ova situacija koristi i za unutarnje političke obračune u Sarajevu

Mimohod kadeta Vojne akademije Srbije u svečanim odorama ulicama Prijedora izazvao je brojne reakcije i rasprave u Bosni i Hercegovini. Sve se uklopilo u verbalne medijske sukobe koji danima traju u trokutu Beograd - Sarajevo - Banja Luka, piše Večernji list BiH.

Sporni mimohod događao se u nedjelju u okviru obilježavanja 82. obljetnice bitke na Kozari. Kako su javili mediji u RS-u, građani Prijedora dočekali su ih s pljeskom.

Brojna pitanja i odgovori

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik također je podijelio prilog RTRS-a uz komentar: “Konačno.” Prvo je objavljena informacija da je riječ o aktivnim pripadnicima Vojske Srbije, ali je ubrzo stiglo objašnjenje da su na poziv Vlade Republike Srpske u Prijedor stigli kadeti Vojne akademije u pratnji nekolicine profesora. U međuvremenu su medijski prostor preplavile reakcije iz Sarajeva. Uglavnom se tražio odgovor na pitanje tko je i zašto dopustio ulazak pripadnika vojske druge države u Bosnu i Hercegovinu. Išlo se dotle da je ovo nazivano aktom vojne agresije, a povlačile su se i paralele s 1992. godinom i tadašnjim ratnim djelovanjem bivše JNA i Vojske Jugoslavije na prostoru BiH. Na udaru se našao ministar obrane BiH Zukan Helez koji je ovih dana ionako u središtu medijske pozornosti zbog reklamiranja “dronova samoubojica” kao “recepta za razdruživanje”. Ovaj put se Helez morao braniti od prozivki svog stranačkog kolege Denisa Bećirovića, koji je najavio i žuran sastanak s visokim predstavnikom Christianom Schmidtom zbog “ulaska pripadnika Vojske Srbije u BiH”. - Nismo ih mi pozvali, Ministarstvo obrane BiH nema nikakve veze s ovim i ovo nije u planu vojne bilateralne suradnje između BiH i Srbije. U pitanju nisu “pravi” vojnici, nego kadeti Vojne akademije iz Srbije. Međutim, nisu mogli ući da ih netko nije pozvao, netko ih je morao pozvati iz BiH, a radi se o kadetima. Nije to vojska, to se podvodi pod obrazovanje i to je nečija druga nadležnost - dodao je Helez, naglašavajući da sve dok ne dobije čin, kadet nije vojnik. Reakcije se nisu stišale ni nakon što je Granična policija BiH objasnila kako su kadeti Vojne akademije iz Srbije ušli u BiH. Iz ove institucije navode da je Ministarstvo vanjskih poslova BiH najavilo dolazak studenata i kadeta s Vojne akademije Srbije te o navedenom obavijestilo sve nadležne i relevantne institucije, između ostalog i Graničnu policiju BiH. - Veleposlanstvo Republike Srbije verbalnom notom 5. srpnja ove godine obavijestilo je Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine da će izaslanstvo Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, studenti i kadeti Kriminalističko-policijskog sveučilišta i Vojne akademije iz Beograda posjetiti BiH. Ministarstvo vanjskih poslova BiH najavilo je dolazak i o navedenom obavijestilo sve nadležne i relevantne institucije, između ostalog i Graničnu policiju BiH - priopćili su iz Granične policije BiH.

Unutarnji politički obračuni

Milorad Dodik je, dakle, isprovocirao bošnjačke političare vrlo vješto koristeći zakonske procedure. Uspio je, čini se, jer se sad cijela ova situacija koristi i za unutarnje političke obračune u Sarajevu. Odgovornost za spomenuti igrokaz na prijedorskim ulicama prebacuje se s jedne na drugu adresu i sve je očito uklopljeno u ranu predizbornu kampanju koja uvelike traje. Sigurno je da je ovo jedan u nizu događaja koji neće doprinijeti stvaranju bolje političke klime u zemlji. Tenzije će svakako biti podignute ovih dana jer se prvi put obilježava Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici. Počele su aktivnosti za pokop identificiranih žrtava i komemoraciju 11. srpnja u Potočarima. Istodobno, vlasti Republike Srpske u Bratuncu su organizirale veliko obilježavanje obljetnice stradanja srpskog stanovništva u srednjem Podrinju. Na tom događaju bio je i vrh Srpske pravoslavne crkve te premijer Srbije Miloš Vučević. Tako da ovog tjedna treba očekivati dodatna medijska prepucavanja oko karaktera ratnog zločina u Srebrenici, za koji Srbi ne priznaju kvalifikaciju genocid. Situacija kakvu smo viđali i prijašnjih godina, ali s nešto oštrijom retorikom nakon usvajanja rezolucije UN-a o genocidu u Srebrenici.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije