SARAJEVO

Zavod za javno zdravstvo FBiH domaćin sastanka sudionika projekta WASP

05.09.2024.
u 11:34

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu će od 9. do 12. rujna ugostiti izaslanstva Instituta Robert Koch (RKI) iz Njemačke, Statens Serum Instituta iz Danske te zavoda/instituta za javno zdravstvo iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije.

Tijekom posjeta bit će održan radni sastanak u sklopu Projekta “Western Balkan Strategic Partnership for Health Protection” (WASP) na kojem će sudionici razmijeniti iskustva i razmatrati mogućnosti za daljnju zajedničku suradnju u prevenciji i odgovoru na buduće zdravstvene krize i izazove kakvi su epidemija zaraznih i nezaraznih bolesti.

Posebno će se razgovarati o suradnji u području biostatistike i informatike. Jedan od ključnih ciljeva sastanka je obuka u razvijanju i upravljanju indikatorima za praćenje zdravlja populacije, kao što su YLL (godine života izgubljene zbog smrti), YLD (godine života izgubljene zbog invaliditeta) i DALY indikatori. Pored ostalog, bit će riječi i rutinskim javnozdravstvenim mehanizmom koji će pratiti smrtnost, otkrivati i pravovremeno mjeriti višak smrtnih slučajeva povezanih s drugim mogućim prijetnjama javnom zdravlju, koristeći EuroMOMO metodologiju.

Zaključci, konkretne aktivnosti i ključne poruke sastanka stručnoj i široj javnosti bit će prezentirani na konferenciji za novinare 12. rujna u 14.00 sati u Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH u Sarajevu.

Institut Robert Koch (RKI) od 2023. do 2025. godine provodi projekat “Western Balkan Strategic Partnership for Health Protection” (WASP) koji ima za cilj jačanje zdravstvenih sistema zemalja zapadnog Balkana i njihovu suradnju u zajedničkom odgovoru na zdravstvene krize i izazove kakvi su epidemije zaraznih bolesti. RKI ovaj projekat realizira u suradnji sa zavodima/institutima za javno zdravstvo iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije, saopćeno je iz  Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije