U FOKUSU

Zmije sve češće ulaze u automobile i kuće, a iz prirode vrebaju i krpelji, crne udovice...

19.06.2024.
u 07:00

Dolaskom visokih ljetnih temperatura počinje i sezona opasnosti od ugriza gmazova i uboda insekata. Pojava omraženih gmazova u središtu Mostara u posljednje vrijeme sve je učestalija, a osim ispod automobila, vatrogasci ih sve češće izvlače i iz stanova i obiteljskih kuća. Kako su izvijestili iz Operativnog centra civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije, vatrogasci su u nedjelju uklanjali zmiju iz stana u Cernici. Dan prije izvlačili su zmije i iz privatnih kuća u Željuši i Brkića ulici. Osim približavanja zmija kućama i stanovima u BiH, u susjednoj Hrvatskoj već su zabilježeni ugrizi. Poskok je ugrizao dijete kod Trogira, a Zadrani su u panici zbog pojave najopasnije europske zmije u gusto naseljenim kvartovima. U slučaju da dođe do ugriza zmije te ako se smatra da je riječ o ugrizu otrovnice, stručnjaci navode kako ugrožena osoba mora strogo mirovati te da treba izbjegavati svaki, pa i najmanji pokret, a ekstremitet na kojem je ugriz treba imobilizirati. Neki od načina prevencije ugriza je izbjegavanje visoke trave ako nemate prikladnu obuću, ruke i noge ne stavljajte na mjesta koja nisu pregledna, posebno budite oprezni i pripravni ako se penjete po stijenama, a kao jedan od najvažnijih savjeta u slučaju da dođe do ugriza zmije ističe se da se rana ne zarezuje te da se otrov ne isisava i da se na mjesto ugriza ne stavlja led. Stanari zgrade u Ulici mula-Mustafe Bašeskije broj 58 u Sarajevu suočavaju se s dramatičnom situacijom zbog najezde žohara u njihovu ulazu. Unatoč naporima pojedinih stanara koji su pokušali suzbiti žohare, situacija se pogoršava jer se štetočine i dalje pojavljuju iz okolice. Dolaskom toplijeg vremena svake godine zdravstveni djelatnici bilježe porast broja uboda krpelja. Kako je za Nezavisne novine nedavno objasnila Sanda Čekić, ravnateljica Doma zdravlja u Sanskom Mostu, ubodi ovih insekata općenito nisu opasni te mogu prouzročiti određenu nelagodu, ali kod osoba koje pate od alergija mogu prouzročiti snažne reakcije, ponekad opasne za život.

- Gotovo da nema dana da se građani koji borave u prirodi ne žale na ubode krpelja i u velikom broju slučajeva javljaju nam se pacijenti s već izraženim lokalnim reakcijama upale. Ono što možemo preporučiti jest da pacijenti ne vade sami krpelje jer se u velikom broju slučajeva događa da oni to nestručno urade, tako da jedan dio insekta ostane u tijelu, što može stvoriti dodatne komplikacije - kaže dr. Čekić. U susjednoj Hrvatskoj, odnosno u Zadarskoj županiji, svakoga ljeta na Zaraznom odjelu zadarske Opće bolnice liječi se od ugriza crne udovice, najopasnijeg otrovnog pauka, više pacijenata.

– Od ugriza do pojave simptoma prođe od desetak minuta do jednog sata. Javlja se tipična rana, bol u prvim, regionalnim limfnim čvorovima od mjesta ugriza pauka, zatim širenje bola u područje pâsa, križa, trbuha, bedara i potkoljenica, stezanje i pritisak u prsnom košu, kočenje, grčenje, drhtavica, lice postaje zacrvenjeno, kapci su otečeni, jako suzenje očiju, nastaje strah od smrti, bol silazi u stopala, nastaje osjećaj žarenja u tabanima, a može nastati i oskudno mokrenje do potpunog zastoja – ističe dr. Boris Dželalija, nekadašnji voditelj Zaraznog odjela zadarske Opće bolnice. Dodaje da opisani simptomi znaju oponašati akutno kirurško stanje, srčani udar ili akutnu psihozu. Najveća je izloženost ugrizu crne udovice tijekom obavljanja poljoprivrednih radova žetve, berbe povrća, radova s vinovom lozom, sjedenja u travi, kampiranja... No, pauk se danas približio i naseljima te opasnost vreba i u okućnici.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?