Stravičan zločin u Bosanskoj Krupi

Je li dječak koji je ubio jednoga, a teško ranio drugog policajca vjerski fanatik?

Foto: Edina Zuko/PIXSELL
policijska stanica u bosanskoj krupi
Foto: Edina Zuko/PIXSELL
policijska stanica u bosanskoj krupi
Foto: Edina Zuko/PIXSELL
policijska stanica u bosanskoj krupi
Foto: Edina Zuko/PIXSELL
policijska stanica u bosanskoj krupi
25.10.2024.
u 20:24
Petnaestogodišnjak je ušao u Policijsku postaju i na licu mjesta nožem usmrtio policajca Ozrena Marana, a nakon toga teže ozlijedio njegova kolegu Avdu Hasanovića, nakon čega ga je policija svladala. Policija je demantirala da su uhićeni njegova majka i otac
Pogledaj originalni članak

Naoružan nožem petnaestogodišnji dječak ušao je u četvrtak navečer u Policijsku postaju u Bosanskoj Krupi, malenom mjestu u zapadnoj Bosni, nakon čega je ubio jednoga policajca, a drugoga teško ozlijedio. U šoku su cijela BiH i regija, koje očekuju odgovore na samo dva pitanja - hoće li se iz životne opasnosti izvući jedan od teže ranjenih policajaca te jesu li točni navodi da je maloljetnik bio vjerski indoktriniran da počini ovo terorističko djelo, što pak onda ponovno otvara teška pitanja u bosanskohercegovačkom društvu te ima posljedice na unutarnje odnose, ali i međunarodni dojam o zemlji, piše Večernji list BiH.

Sve se odigralo kao u filmovima. Mladić je ušao u zgradu Policijske uprave s povezom preko lica, nakon čega je prvo krenuo prema Ozrenu Maranu, a potom se uputio prema njegovu kolegi Avdi Hasanoviću. Maranu je nož zabio u prsa, a nakon toga je Hasanovića teško ozlijedio u predjelu trbuha i glave. Nakon toga ubrzo su maloljetnika svladali policajci koji su čuli buku iz prijamnog dijela Policijske postaje. Liječnici iz Hitne pomoći mogli su samo konstatirati smrt Ozrena Marana, dok je njegov kolega prevezen u Županijsku bolnicu “Irfan Ljubijankić” u Bihaću, gdje je hitno operiran. Već sutradan stabilizirano mu je stanje, iako je teže ranjen. Petnaestogodišnjak je odmah uhićen, a na ulicama su raspoređene policijske ophodnje s dugim cijevima. Izviješten je dežurni tužitelj koji je naložio pretres njegove obiteljske kuće, iz koje su izuzeti predmeti koji se mogu koristiti kao dokaz. Njegovi roditelji nisu uhićeni, kako se prvotno tvrdilo. Otac je izvan zemlje, a majka je nedavno operirana, tvrdi policija. Tužiteljstvo je odmah slučaj proglasilo terorizmom.

Neće u zatvor

S obzirom na neposredna saznanja na licu mjesta, iz kojih proizlazi da je motiv ovog kaznenog djela bio napad na instituciju, odnosno Policijsku postaju, kao tijelo vlasti u cilju zastrašivanja stanovništva, dežurna tužiteljica Županijskog tužiteljstva Unsko-sanske županije ovo je djelo okvalificirala kao terorizam po Kaznenom zakonu Federacije BiH. Odmah je dječaku ubojici dodijeljen branitelj po službenoj dužnosti.

- Želimo naglasiti da će Županijsko tužiteljstvo Unsko-sanske županije, s obzirom na prirodu ovog djela i svojstva počinitelja, prioritetno postupati u ovom predmetu i da će se sve radnje hitno provoditi, kao i da je već u ovom trenutku uključeno više policijskih agencija u rad. Također je uključen Centar za socijalni rad Bosanska Krupa, koji će vršiti socijalnu anamnezu maloljetnika i njegovih obiteljskih prilika - rekla je glavna tužiteljica Merima Mešanović. Čak iako ga se tereti za terorizam, on ne može odgovarati po zakonu s obzirom na to da je mlađi maloljetnik. - Riječ je o maloljetnoj osobi koja ima nepunih 15 godina te se, prema Kaznenom zakonu, smatra maloljetnikom. Za kazneno djelo terorizma propisana je kazna od najmanje 10 godina ili doživotna kazna. Ipak, prema zakonu, njemu se ne može izreći takva kazna ni kazna zatvora jer je mlađi od 16 godina. Nije riječ o starijem maloljetniku, već o mlađem te se mogu izreći zavodske mjere, odnosno upućivanje u odgojno-popravni dom, najdulje pet godina - objasnila je tužiteljica.

Policija ni tužitelji nisu došli do spoznaje što su stvarni motivi te je li riječ o vjerski motiviranom ekstremizmu, o čemu se odmah krenulo nagađati. Posebice stoga što se mladićeva oca povezuje s radikalnim islamistima, sljedbenicima selefija čiji su članovi počinili niz sličnih djela posljednja dva desetljeća. Bilo da je riječ o mudžahedinima koji su se borili u ratu u BiH, bombaškim napadima u Mostaru 1997. godine, preko središnje Bosne, likvidacije doministra Leutara...

Prvi je o tome javno progovorio ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić koji je izrazio nezadovoljstvo dosadašnjim učinkom Tužiteljstva Unsko-sanske županije, posebice zato što još nema razjašnjenja je li počinitelj bio povezan s ekstremističkim islamističkim skupinama, a te se informacije uvelike šire u javnom prostoru i na društvenim mrežama. - Imam informacije da je povezan s radikalnim islamističkim elementima i da mu je otac povezan s vehabijskim pokretom - kazao je Nešić, dodajući kako izrijekom tvrdi da u BiH djeluju vjerski fanatici koji su sigurnosna prijetnja. Nešić ističe kako je jasno barem to da je riječ o terorizmu jer je napad na policajca napad na državu, pa bi to morao biti slučaj koji bi preuzelo državno Tužiteljstvo. Situaciju je pokušao objasniti poglavar Islamske zajednice u BiH reis Husein Kavazović koji je osudio napad te posredno upro prstom na one koji utječu na ponašanje mladih.

- Nije to više samo obitelj, škola, tu su i razne udruge, društvene mreže, youtuberi, influenseri, mediji. Tu su i događaji u svijetu u kojima nasilje uzima sve više maha, ratovi, zločini, genocidi. Svijet nije u dobrom stanju. Najlakše je sve svaliti na ovu djecu, gdje smo mi odrasli u svemu ovome? Djeca se ne odvajaju od društvenih mreža, emocionalno su nezrela da bi sve ovo mogla probaviti. Ne postupamo dobro i odgovorno prema djeci - rekao je reis Kavazović.

Opraštaju se od Marana

Od kolege Ozrena Marana oprostili su se brojni kolege i stanovnici Bosanske Krupe. Na ulazu u Policijsku postaju postavljena je njegova fotografija uz bijele ruže te posljednje pozdrave ovome još jednom tragično preminulom pripadniku snaga reda. Jedino oko čega su se mogli usuglasiti domaći političari je iskazivanje sućuti obitelji ubijenoga policajca iako su odmah nakon toga nastavljene rasprave i prepucavanja koji se posljednjih dana stavljaju u kontekst ruskih kampova i islamskoga terorizma.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.