RASTE BROJ ŽRTAVA

Ženu u 8. mjesecu trudnoće evakuirali iz Jablanice, bebu izgubila i ona je životno ugrožena

Foto: klix.ba
Nevrijeme u BiH
04.10.2024.
u 12:22
Prognoze ne mogu dati, jer se radi o višestrukim, po život opasnim ozljedama - rekla je dr. Lamija Duranović, direktorica KB "Dr. Safet Mujić"
Pogledaj originalni članak

Žena u osmom mjesecu trudnoće izgubila je bebu nakon što su je evakuirali iz poplavljene Jablanice u BiH, javlja Avaz. Prevezli su je u Kantonalnu bolnicu Dr. Safet Mujić u Mostaru gdje su je operirali. Dr. Lamija Duranović, direktorica KB "Dr. Safet Mujić" potvrdila je za portal "Avaza" da su u prvom valu evakuacije iz Jablanice zbrinuli četiri osobe, od kojih su dvije transportirane helikopterom.

- Radi se o trudnici u osmom mjesecu trudnoće , koju su evakuirale ekipe Gorske službe spašavanja, a koja je nažalost izgubila bebu. Ona je, nažalost, trenutno, u životnoj opasnosti. Prognoze ne mogu dati, jer se radi o višestrukim, po život opasnim ozljedama - rekla je dr. Duranović.

S njom je, dodala je, dovezen i njen suprug i on nije životno ugrožen.

- Nakon toga je helikopterom transportirane dječak uzrasta od 10 godina, koji ima fakture i, trenutno, ni on nije životno ugrožen, kao i jedan muškarac, koji je, za sada, stabilno - navela je ona. Naglasila je da su u potpunosti oslobođeni svi kapaciteti ove bolnice za potrebe prijema i zbrinjavanja unesrećenih stanovnika Jablanice. - Uposlenici neće napuštati svoja radna mjesta do daljnjeg, a povukli smo i sve koji su bili slobodni iz dežurstava - kazala je. Za sada nemaju informacija s terena koliko eventualno ozlijeđenih osoba u narednom satima mogu očekivati. - Mi smo spremni u potpunosti i u kontaktu smo i s kolegama u SKB Mostar - rekla  je dr. Duranović.

Inače, sam transport i evakuacija ozlijeđenih iz Jablanice odvija se u izuzetno teškim uvjetima. Pripadnici GSS - a prema dosadašnjim informacijama na nosilima prebacuju ozlijeđene do Komadinovog vrela, a potom se oni transportiraju uz pomoć čamaca do mosta Begića i Begovića.

Podsjetimo, prema posljednjim informacijama koje je objavio ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, u strašnim poplavama u BiH poginulo je najmanje 20 ljudi.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.