- Ovo je fantastično, ovo je specijalitet s hercegovačkom dušom - kazao je Jozo Bogdan, vlasnik širokobriješkog Feala, koji je u društvu prijatelja, hercegovačkih gospodarstvenika, kušao raštiku s janjetinom, na prvoj Raštikijadi, kulunarskom turniru održanom u dojmljivim prostorima seoskog imanja Marića gaj, nadomak grudskog restorana Kiwi.
Ta raštika s janjetinom osvojila je drugo mjesto, a pripremili su je Blagica Soldo i Marko Čuljak, kuhari širokobriješkog hotela Park. Oni su nam otkrili recept svog ukusnog jela: jedan dio raštike je iz Sovića, drugi iz Ledinca, a mlada janjetina treba biti od ženskog janjeta!
Hercegovačka gastronomija
U ocjenjivačkom sudu koji je odlučivao o pobjednicima bili su Ljubo Jurčić, ugledni ekonomski analitičar, Ljubo Grizelj, grudski gradonačelnik, Davorin Medić, Dragan Zadro i Ivica Matić. Odlučili su da prvo mjesto na kulinarskom turniru, na kojem se natjecalo 10 kuharskih ekipa, pripadne Ivici i Mirku Mariću, ljubuškom kulinarskom dvojcu Udruge Stap. Davorin Medić otkrio je recept pobjedničkog jela prvog izdanja Raštikijade: “Raštika mora biti uzgojena na zemlji crvenici u škrtom hercegovačkom kamenjaru, uzgojena ekološki na stajskom gnojivu. Spravlja se s četiri vrste svježeg domaćeg mesa, a to su janjetina, svinjetina, teletina i junetina, te s dvije vrste suhog mesa - svinjetine i govedine, uz dodatak geršla, svinjske masti i krupne soli. Voda u kojoj se sve to kuha mora biti iz čatrnje, kuha se ujutro, a jede navečer. I to s kukuruznim kruhom. Treće mjesto pripalo je grudskom kulinarskom dvojcu “Veseli Luka” - Gali Aliloviću i Miri Mariću. I njihova raštika s mesom bila je za prste oblizati. Tomo i Zdravka Marić, vlasnici impresivnog seoskog imanja Marića gaj, koji na najljepši način promoviraju seoski turizam i hercegovačku gastronomsku ponudu, bili su više nego zadovoljni prvim izdanjem Raštikijade.
Promovirati raštiku
- Oduševljen sam kvalitetom spremljenih jela s raštikom, kao i brojni posjetitelji. Posebno se zahvaljujem prijateljima iz seoskog agroturizma ‘Katičić - Dubrovačko primorje’ iz Slanog, koji su kuhali na drva, i od žirija proglašeni najšarmantnijom ekipom. Brojnim posjetiteljima dopala se i izložba hercegovačkog duhana, ‘škije’, a na najljepši način pokazalo se kako se slavonska pjesma u izvođenju tamburaškog sastava Đeram odlično slaže s hercegovačkom raštikom. A o gangi i raštici da i ne govorimo. I kulinarska ekipa iz Slavonskog Broda oduševila je svojim kulinarskim pristupom hercegovačkoj raštici, oduševljen je Tomo Marić. Miljenko Mićo Crnjac, vlasnik i hotela Park, čiji su kuhari osvojili drugo mjesto na prvoj Raštikijadi, slaže se s Tomom Marićem da raštiku, zeljastu biljku kojoj je hercegovačka crvenica plodno tlo, valja što intenzivnije promovirati. Uz obilje hercegovačkog sunca može se vrlo uspješno uzgajati na ekološki način. Uz slavonske i hercegovačke pjesme vino se točilo, grlo se močilo, sve u slavu hercegovačke raštike koja je othranila naraštaje Hercegovaca. Drugo izdanje Raštikijade bit će održano sljedeće godine, 2. studenoga.
Naša starina
Dani raštike
Po ocjeni žirija, najbolju raštiku pripremili su kuhari Udruge Stap