Intervju

Hrvatska federalna jedinica u granicama prije samog Daytona

Hrvatska federalna jedinica u granicama prije samog Daytona
29.11.2012.
u 09:44
Odgovornost je na OHR-u da prekine bezizlazno stanje, ističe Musa
Pogledaj originalni članak

Od posljednjih općih izbora do danas traje kriza vlasti, kako u FBiH tako i na razini BiH. Nastala je ignoriranjem hrvatske političke volje, nastavila se nametanjem vlasti i raspadom te koalicije SDP-SDA. Predsjednik HKDU-a Ivan Musa za Večernji list objašnjava da nema dvojbi gdje je moguće rješenje.

Tko je najodgovorniji za ovakvu krizu u zemlji?

Ako ćemo se fokusirati samo na stanje poslije posljednjih općih izbora, onda je nedvojbeno za sadašnje stanje najodgovorniji onaj tko je sa svojom takozvanom privremenom odlukom suspendirao ustavno-pravni poredak u FBiH tako što je u izbornom procesu omogućio neustavno, nezakonito i nelegitimno formiranje vlasti u FBiH. Izlazak Hrvata na izbore, po toj privremenoj odluci visokog predstavnika, više ne znači ništa. Bošnjaci su im u dva mandata izabrali člana predsjedništva BiH, visoki predstavnik Valentin Inzko im je svojom privremenom odlukom omogućio da Bošnjaci odlučuju o tome tko će predstavljati Hrvate u vlasti Federacije BiH, čime je cijeli jedan narod, hrvatski narod u BiH dekonstituiran i izbačen iz političkog života BiH. Kad su vidjeli da ne mogu ostvariti zadani cilj, zavladati vijećem ministara BiH, među bošnjačkim čelnicima nastalo je međusobno optuživanje tko je kriv za propast toga antidejtonskog projekta. I Federacija BiH i cijela BiH talac je toga nerazumnog političkog pokušaja, čije je ishodište takozvana privremena odluka visokog predstavnika Valentina Inzka.

Gospodine Musa, lokalni izbori su iza nas. Gdje je HKDU nakon posljednjih lokalnih izbora?


HKDU BiH ostaje politički prisutan u četiri županije u kojima smo i do sada politički djelovali, u Hercegovačko-neretvanskoj, Zapadnohercegovačkoj, Hercegbosanskoj i Srednjebosanskoj županiji. Imamo više vijećničkih mandata nego do sada. Ostali smo treća politička snaga među strankama koje djeluju u okviru Hrvatskog narodnog sabora. Uspijevamo opstati u političkom životu hrvatskog naroda u BiH.


Ostatk intervjua pročitajte u današnjem tiskanom izdanju Večernjeg lista.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.