Prvo vino od grožđa proizvedeno je u Kini oko 7000. godine prije Krista. U Europi se najranije počelo proizvoditi u Grčkoj oko 4500. pr. Krista. Danas imamo razvijenu enologiju. Sve se više i više poštuje enologe, a u posljednje vrijeme i sommeliere. Dobro je razvijati kulturu proizvodnje i posluživanja vina. Zacijelo, važno je znati i koliko piti.
Vino se često spominje u Bibliji. Kad se ne trga grožđe "u vinogradima, ne pocikuje se, ne kliče se od radosti" (Iz 16, 9). Jeremija će reći - kad nestane vina u kacama, "veseli zvuci više nisu veseli" (Jer 48, 33). U Knjizi o sucima piše kako vino razveseljava čovjekovo srce (Suci 9, 13).
Isus je u Kani Galilejskoj u svatovima učinio prvo znamenje: pretvorio je vodu u vino. Ravnatelj stola (vjerojatno stari svat) pohvalio je to vino (Iv 2,1 - 11). Često je u svojim prispodobama koristio vinograd: "Radnici u vinogradu" (Mt 20, 1 - 16) i "Vinogradari ubojice" (Mt 21, 23 - 46). Koristio je trs i mladice loze kad je govorio o potrebi zajedništva s njim (Iv 15, 1 - 8).
Sirah vino, tj. "sok od grožđa" uvrstio je u najvažnija hranjiva sredstva: "Najvažnije su potrebe ljudima za život voda i vatra, željezo i sol, brašno pšenično, mlijeko i med, sok grožđa, ulje i odijelo". Ali nadoda: "Sve je to dobro dobrima, a pretvara se u zlo zlima" (Sir 39, 26 - 37). Imamo na prvim stranicama Svetog pisma tekstove o pijanstvu, tj. kako je vino postalo zlo pijanom Noi (Post 9, 21) i Lotu (Post 19, 31 - 33). Pijan čovjek ne razlikuje posvećeno od običnog i čisto od nečistog. Zato Gospodin kaže Aronu i svećenicima: "Kad ulazite u Šator sastanka, nemojte piti vina niti opojnog pića, ni ti ni tvoji sinovi s tobom! Tako nećete pognuti. To je trajan zakon za vaše naraštaje; da možete lučiti posvećeno od običnoga, čisto od nečistoga; da možete učiti Izraelce svim zakonima što ih je Gospodin predao Mojsiju (Lev 10, 8 - 11).
Lijepo je znati kako piti, ali još važnije je znati koliko piti kako bismo znali razlikovati "posvećeno od običnog" i "čisto od nečistog"!