Afera Varšavska

Kredit Hypo banke Horvatinčiću istražit će koruško tužiteljstvo

Foto: Slavko Midžor/Pixsell
varšavska (1)
Foto: Slavko Midžor/Pixsell
varšavska (1)
Foto: Slavko Midžor/Pixsell
varšavska (1)
17.06.2010.
u 15:30
Na pitanje znače li mu što imena Sanader, Pašalić i Jakovčić, odgovorio je "Da, naravno, ali ne mogu reći ništa dok traje istraga".
Pogledaj originalni članak

Dokumenti na osnovu kojih civilna udruga Pravo na grad tvrdi da je kredit Hoto grupe za projekt u Varšavskoj dobiven nezakonito od Hypo banke sljedećih dana bit će proslijeđeni koruškom državnom odvjetništvu.

Aktivisti Prava na grad i Zelene akcije sazvali su u 13 sati u Varšavskoj konferenciju za novinare na koju je došao i Rolf Holub, predsjednik istražnog povjerenstva koruškog parlamenta.

Teodor Celakoski iz Prava na grad ustvrdio je da je Hoto Grupa 26. srpnja 2006. za kredit od 47 milijuna švicarskih franaka Hypo banci jamčila kreditom na zgradu na Preradovićevu trgu 4 na kojoj su već postojale četiri plombe.  

Svoje tvrdnje Celakoski je potkrijepio javnim dokumentima do kojih je Pravo na grad došlo iz gruntovnice, a kao posebno zanimljivo istaknuo je kamatu na kredit za koju je zaključio da je izrazito niska, a koja iznosi 100 tisuća švicarskih franaka.

Svi dokumenti predani su na konferenciji Holubu koji je izjavio da će dokumente proslijediti istražiteljima SOKO Hypo, skupini istražitelja koruškog tužiteljstva koji provode istragu u aferi Hypo.

- Naše povjerenstvo od rujna će istraživati poslovanje Hypo grupe u Hrvatskoj, a kao svjedoka pozvat ćemo i guvernera HNB-a Željka Rohatinskog, koji je taj raniji poziv otkazao, a ako otkaže i drugi put, predložit ćemo saslušanje u Hrvatskoj - kazao je Holub naglasivši da će se na saslušanju posebno obrađivati slučajevi Hypo banka Zagreb, Riječka banka te Slavonska banka.

Holub je novinarima rekao i to da je Rohatinski prethodni poziv odbio jer nije bio na hrvatskom jeziku.

Na pitanje znače li mu što imena Sanader, Pašalić i Jakovčić, odgovorio je: "Da, naravno, ali ne mogu reći ništa dok traje istraga".

Dodao je da je prošli tjedan utvrđeno da iznos nenaplativih kredita Hypu ne iznosi samo četiri milijarde, kako se do tada smatralo, nego čak osam milijardi eura. Naveo je da se u Hrvatskoj istražuje deset najvećih stavki u vrijednostima do 300 milijuna eura te izdvojio projekt Skipper.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.