Emotivna promocija autobiografske knjige "MS i ja" Andree Liješnić u Lugu - Kiseljak

Andrea se 16 g. bori s teškom bolešću, no vedrinom inspirira druge da ne odustaju

Andrea se 16 g. bori s teškom bolešću, no vedrinom inspirira druge da ne odustaju
24.09.2024.
u 19:51
Pogledaj originalni članak

Ujesen prošle godine otvoreni Pastoralno-socijalni centar Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije u kiseljačkom naselju Lug, uz mjesto međugeneracijskih susreta i skrbi, postaje i hram kulture. Potvrdila je to i veličanstvena promocija knjige "MS i ja" autorice Andree Liješnić. Andrea živi u blizini Centra, s dijagnozom multiple skleroze suočila se prije 16 godina dok je studirala na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti u Mostaru. S bolešću koju opisuje kao svoga Golijata, zastrašujućeg, nepredvidivog i često nepobjedivog, bori se poput Davida unutarnjom snagom i vjerom, uz podršku najbližih. Svoje bitke, od dijagnoze do brojnih lica ove teške autoimune bolesti, odlučila je pretočiti u knjigu koja je uz pomoć dobrih ljudi, počevši od Sandre Biletić, djelatnice Arhiva BiH, i fra Janka Ljubosa, a potom i fra Tomislava Brkovića, fra Pave Vujice i fra Marka Ćorića, nedavno ugledala svjetlo dana. Promociju su joj organizirali djelatnici Caritasa s vlč. Mirkom Šimićem i sestrom Katom Ostojić na čelu te su vrata ove ustanove otvorili za promotore, Andreinu rodbinu, prijatelje i poznanike... Riječi dobrodošlice uputio je vlč. Mirko Šimić, ravnatelj Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije.

- Andrea je zaslužila našu potporu jer pokazuje nam svima koji se žalimo kad nešto zaboli, kad smo nezadovoljni bilo čime, što znači boriti se s teškom dijagnozom. Ona, unatoč svim teškoćama, zrači vedrinom kojom impresionira sve nas koji smo je imali prigodu upoznati - kazao nam je vlč. Mirko Šimić. Jedan od promotora Andreine knjige bio je i kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup u miru.

- U životu sam se susreo s mnogim bolesnicima, ali susret s Andreom za mene je posebno iskustvo. Iz njezine knjige doznao sam mnogo o ovoj bolesti, o važnosti podrške koju ona ima u svojoj obitelji i među najbližima. Ono što je najvažnije jest kako nam je Andrea vlastitim primjerom pokazala kako se prigrli i nosi vlastiti križ - riječi su kardinala Puljića kojeg je, kaže, posebno dirnuo Andrein opis odrastanja u Lugu. - Kad čitate njezinu knjigu, dio o djetinjstvu, poželite doći i ostati u ovom lijepom mjestu - kazao je kardinal koji je to nedavno i učinio jer umirovljeničke dane provodi u Domu za starije i nemoćne "Dr. Ivan evanđelist" pri Caritasovu centru u Lugu.

A s autoricom knjige u ovom dijelu općine Kiseljak, koji graniči s Fojnicom, odrastala je i dr. Ana Pecirep Šeremet, danas spec. ginekologije i opstetricije. Od njezine dijagnoze s Andreom je, kaže, učila o bolesti i bila joj podrška. - Nas dvije smo u isto vrijeme, otprilike, počele studij, zajedno smo maštale, Andrea je uvijek željela studirati pedagogiju, odgajati generacije mladih ljudi, a ja sam htjela studirati medicinu.

A onda je Andrei dijagnosticirana ova teška bolest o kojoj ni ja tada nisam znala ništa. S godinama i s Andreom sam naučila da je multipla skleroza puna izazova i da vas stalno suočava s novima. Nedavno me je nazvala njezina majka Ljubica, Andrei je bilo loše. Završila je u bolnici. Sutra me Andrea zove i kaže: "Ja bih na more". Ja onako u šoku, ne znam što bih joj rekla, ali njezina je poruka zapravo jasna - ne gledaj što je bilo jučer, uživaj u trenutku i u malim stvarima - dio je emotivnog obraćanja dr. Ane Pecirep Šeremet, Andreine "jaranice", kako se njih dvije godinama međusobno oslovljavaju.

O knjizi "MS i ja" govorio je i fra Janko Ljubos, jedan od onih koji su je poticali da san o pisanju knjige pretoči u djelo. - Andrea nam svojom knjigom poručuje da nikad ne odustajemo od svojih snova. Ako neke i nismo ostvarili, druge hoćemo - poručio je fra Janko. Okupljenima se obratila i autorica knjige, a u čitanju poruke koju je pripremila pomogao joj je prijatelj iz djetinjstva Boris Dragojević.

- Moja knjiga je priča o vjeri i svim izazovima bolesti, od dijagnoze, nakon koje sam bila izgubljena i preplašena, do svih bitki koje s njom vodim već 16 godina. No, ja ne dopuštam da me ova bolest definira, da ona određuje tko sam ja. Snagom i vjerom koju sam pronašla u sebi i uz pomoć svojih najbližih svakodnevno se s njome borim, a sve koji se suočavaju s ovom bolesti ili nekom sličnom dijagnozom želim potaknuti da se bore - riječi su Andree Liješnić.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.