međunarodni festival

„Dani kosidbe na Kupresu 2016“ počinju 29. lipnja

kupres
kupres
kupres
08.06.2016.
u 11:08
Pogledaj originalni članak

Deseto izdanje Cioff međunarodnog festivala „Dani kosidbe – Kupres BiH 2016“ održat će se od 29. lipnja do 03. srpnja 2016. godine.  

„Dani kosidbe na Kupres 2016“, održat će se u Kupresu, Mostaru i Sarajevu.Glavne kulturne aktivnosti, koje iz programa valja posebno istaknuti su:

1. Četiri međunarodna koncerta, Narodnih plesova i pjesama: u Mostaru - 30. 6. u 20sati u Velikoj dvorani hrvatskoga doma Herceg Stjepan Kosača, u Kupresu - 01. 7. u 19 sati u velikoj dvorani Hrvatskoga doma Kupres, u Sarajevu - 02. 7. u 18 sati u koncertnoj dvorani Bosanskog kulturnog centra i u Kupresu - 03. 7. u 12 sati, otvorena pozornica na Kupreškom polju.

NAZIVI GOSTUJUĆIH ANSAMBALA IZ INOZEMSTVA

1. Indija - Ahmedabad, “KALAMANDIR SANSKRUTIK TRUST”

2. Bjelorusija – Minsk, national ensemble “Kryzhachok”

3. Makedonija – Skopje, National Ensemble of Dance and Songs of Macedonia “TANEC”

4. Portoriko - Aguadila, “Ballet Folklórico Sabor Boricua”

5. Španjolska – Zaragoza, El Grupo Folklorico "ESTAMPA BATURRA"

IZVOĐAČI IZ BiH

6. HKD “Napredak”, podružnica Kupres

7. MUŠKA IZVORNA GRUPA, “Kupreški bećari”, Kupres - BiH

8. Nastupi domaćih društava iz BiH na koncertima gdje Festival gostuje – Mostar i Sarajevo.


2. Međunarodni okrugli stol s temom, „Nematerijalna kulturna baština kao temelj razvoja turističke i lokalne ponude“. Sudjeluju: Stručnjaci za nematerijalnu baštinu iz BiH, Hrvatske i Srbije, predstavnici BH Komisije za UNESCO, entitetskih i lokalnih ministarstava kulture i turizma, Općine i Županije, BiH sekcije CIOFF®. 

Teme okruglog stola su:
- Modeli prijenosa tradicijskih znanja i vještina na mlade naraštaje
- Razvoj ponude tradicijskih proizvoda
- Mogućnosti turističke prezentacije tradicijskih proizvoda
- Proces upisa „Dana kosidbe na Kupresu“ na UNESCO Svjetsku listu reprezentativne nematerijalne kulturne baštine.

3. Višestoljetna tradicijska manifestacija "Viteško natjecanje kosaca" za Juniore i za Seniore, Međunarodne galopske konjičke utrke te ostala tradicijska športska natjecanja.

4. Festivalska tržnica i prezentacija starih zanata, s prostora BiH i gostujućih zemalja, 01. do 03. srpnja – u Etnografskom muzeju hrvatskoga doma Kupres i na otvorenome na Kupreškom polju.

Festival se i ove godine organizira uz Certifikat CIOFF-a i uz visoko pokroviteljstvo UNESCO-a. Očekivanja organizatora su da će, kao i ranijih godina, Manifestaciju vidjeti više desetina tisuća ljudi.

Osobito očekujemo visoku umjetničku vrijednost i kvalitetu koncertnih priredbi te atraktivnost kosačkih natjecanja. Projektom će biti obuhvaćeno preko 400 aktivnih sudionika svih starosnih dobi a iz inozemstva će gostovati do 200 mladih izvođača i umjetnika s tri kontinenta (Azija, Europa, Amerika), što je prilika da mladi iz BiH upoznaju različite kulture iz udaljenih krajeva Svijeta, te da kroz druženje i upoznavanje pokažu dio vlastite kulture i da tako pridonesu širenju pozitivne slike o BiH u Svijetu. Na taj način ovaj projekt danas proširuje i obogaćuje tradicijsku Kuprešku kulturnu i turističku manifestaciju „Dan kosidbe na Kupresu“, izdižući je iz regionalnih okvira na međunarodnu razinu.

Festival je nositelj značajnih domaćih i međunarodnih priznanja, koja je dobio za dosadašnji rad i postignuća, čime je dodatno valoriziran kao najznačajnija godišnja kulturna manifestacija u BiH, na polju očuvanja nematerijalne kulturne baštine.

Osnovni projektni ciljevi:

1. Doprinos razvoju kupreške tradicijske kulturne manifestacije „Dan kosidbe na Kupresu“ u kolokvijalnom govoru poznatije kao „Strljanica“.
2. Upis „Dana kosidbe na Kupresu“ na UNESCO reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine Čovječanstva.
3. Očuvanje i afirmiranje nematerijalne kulturne baštine na prostoru šireg kupreškog kraja i BiH
4. Međunarodna kulturna suradnja na području nematerijalne kulturne baštine.
5. Isticanje važnosti kulture i kulturne baštine za razvoj gospodarstva i opće poboljšanje kvalitete života.
6. Isticanje i promoviranje kulturno-povijesnih vrijednosti, prirodnih i turističkih odredišta u HBŽ i BiH na globalnoj razini, kroz međunarodnu kulturnu suradnju.
7. Razvijanje ljudskih potencijala i proširenje materijalno-tehničkih kapaciteta nositelja projekta, priopćio je organizator Javna ustanova za kulturu “Hrvatski dom” Kupres. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.