U Livnu se otvara izložba slika velikog Gabriela Jurkića

Iz privatnih kolekcija stigle slike koje javnost još nikad nije vidjela

Iz privatnih kolekcija stigle slike koje javnost još nikad nije vidjela
25.06.2024.
u 15:42
Pogledaj originalni članak

U povodu 50. obljetnice smrti velikoga hrvatskog i bosanskohercegovačkog slikara Gabriela Jurkića, rođenog Livnjaka, u Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica - Livno večeras u 19 sati otvara se izložba "Gabriel Jurkić – hommage ljepoti, in memoriam 1974. - 2024." na kojoj će biti predstavljeni neki od njegovih najboljih umjetničkih radova. Autorica izložbe je kustosica Željka Markov, koja je uspjela prikupiti i neke Jurkićeve slike razasute po privatnim kolekcijama, pa će javnost prvi put moći vidjeti nekoliko umjetnikovih dosad neobjavljenih slika. Privatni kolekcionari, među kojima su obitelj Jurkić, obitelj Šunjić, Anđelina i Tihomir Mamić, Endi Pošković i Julie Anne Visco iz SAD-a, Darko Kalečak, Željko Nakić, Vlatko Grabovac i neki drugi, bili su voljni posuditi slike za ovu izložbu baš zato što se priređuje u Livnu. Osim njih, slike su ustupili i Nacionalni muzej moderne umjetnosti u Zagrebu, Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine, Zagrebačka nadbiskupija i Apostolska nuncijatura u Hrvatskoj, pa će ljubitelji umjetnosti moći uživati u 40-ak reprezentativnih Jurkićevih ostvarenja.

Osim nikad viđenih slika, posjetitelji će na izložbi moći vidjeti i antologijsku Jurkićevu sliku "U planinama" iz 1922., jedno od njegovih kapitalnih djela koje je livanjski muzej otkupio od privatnog kolekcionara te će svoje trajno mjesto naći u stalnom postavu galerije.

- To je naš dar Jurkićevoj vjernoj publici - kaže ravnateljica livanjskog muzeja Dražena Džeko i dodaje kako ovom izložbom žele "na najljepši mogući način odati počast čovjeku čiji nas život nadahnjuje, a baština oplemenjuje". Izložba će se moći razgledati do 28. srpnja ove godine.

Kao što je poznato, Jurkić je od 1956. do 1974. godine živio i radio u franjevačkom samostanu u Livnu te je u znak zahvalnosti franjevcima ostavio više od 200 slika i oko 6000 crteža, studija i krokija. Da bi se ta zbirka čuvala u profesionalnim uvjetima i u skladu s pravilima muzeologije, franjevci su 1995. sklopili ugovor s tadašnjom Općinom Livno te je utemeljen Franjevački muzej i galerija Gorica, koji je preuzeo brigu o očuvanju umjetnikove ostavštine, ali i obvezu promocije i valorizacije Jurkićeva lika i djela.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.