Ljubica Džoić

Iz strasti prema čitanju pokrenula prvi književni klub u Posavini

Ljubica Džoić
20.09.2024.
u 18:41
27-godišnja Ljubica Džoić iz Donje Mahale u Orašju s mladim je knjigoljupcima pokrenula Book club "Biser". Jednom mjesečno sastaju se i analiziraju djela koja izaberu za čitanje
Pogledaj originalni članak

Internetsko vrijeme, uz mnoge pozitivne stvari, donijelo je i one manje lijepe - otuđenost i udaljenost od lijepe književne riječi uobličene u knjige. - Kada čitam, mogu odletjeti na krilima knjiga i rado to činim - kazala nam je na početku razgovora Ljubica Džoić iz Donje Mahale, 27-godišnja djevojka za koju na prvu ne biste kazali da je različita od vršnjakinja, piše Večernji list BiH.

No, već u prvoj rečenici koju smo razmijenile prepoznaje se njezina glavna crta – velika zaljubljenost u knjige. Kako je u tome srela istomišljenike, u Orašju je osnovala prvi književni klub u Posavini.

Novi način druženja

Ljubav i strast prema čitanju potaknula ih je, kažu nam mladi knjigoljupci, da osnuju svoj Book club "Biser". Jednom mjesečno sastaju se i analiziraju djela koja izaberu za čitanje, a kako bi strast prema čitanju prenijeli i na ostale, organizirali su zanimljiv projekt "Spoj naslijepo s knjigom" upriličen u Orašju. I dogodilo se ono što ni najveći optimisti nisu očekivali - u Kulturni centar "Ivo Gregurević" u Orašju došlo je više od stotinu zaljubljenika u knjige.

- Moja je početna ideja bila pokrenuti novi način druženja osoba koje imaju istu strast prema čitanju, a ne samo da dođemo u knjižnicu i odemo s nekim novim naslovom. Kao i svi mi, u traženju svoje osobnosti prepoznala sam, zapravo, koliko mi knjiga znači u životu pa je klub prijatelja knjige logičan slijed. Željela sam i kroz knjige i književnost steći nove prijatelje koji dijele slične vrijednosti i razmišljaju na sličan način kao ja. Razmišljala sam ima li ljudi koji bi kao i ja voljeli razgovarati o knjigama koje pročitaju i ispostavilo se da je, zapravo, puno takvih sličnih osoba - kaže nam Ljubica. A početak priče nekako se vezuje i uz Gradsku knjižnicu u Orašju i velikog zaljubljenika u knjige prof. Marka Matolića, autora nekoliko knjiga s naglaskom na istraživanje povijesti Posavine. Organizator je nekoliko zanimljivih projekata kojima uvijek nastoji animirati zajednicu, a osobito mlade, na značaj pisane riječi i knjige. Ljubica je već dugo godina redovito u knjižnici pronalazila naslove koji joj uljepšaju dane, a ovaj je put od Gradske knjižnice dobila knjige nužne za projekt "Spoj naslijepo s knjigom".

U klubu "Biser" među prvima je u radu željelo sudjelovati nekoliko učenika iz osnovne i srednje škole. Time su, zapravo, srušili stereotip da školarci ne vole pretjerano čitati i pričati o knjigama. - Mene su upravo najmlađi članovi kluba fascinirali svojom oštroumnošću, zrelim razmišljanjem i spremnošću da do detalja govore o pročitanoj knjizi. Među prvim članovima postali su: Tia Beširević, Lana Dujmenović, Josipa Matić, Amila Bačinović, Naida Zolotić, sjajna mladenačka ekipa koja se druži s nama, kao i moja prijateljica Sarah Lenasi. Svi mi uživamo u slobodnom vremenu koje je u znaku druženja uz zanimljivu knjigu - zaključuje Ljubica.

Knjiga - najbolji prijatelj

- Htjela sam, zapravo, stvoriti okružje u kojem svatko može izraziti svoje najtananije unutarnje misli i biti ono što jest. U mom slučaju knjiga mi je bila, doslovce, najbolji prijatelj u nekim ključnim životnim trenucima. Mene je upravo povukla želja da se kroz književnost izgrađujem i kao osoba postanem bolja, a kroz druženje s istomišljenicima svoje vrijeme činim kreativnijim. Ujedno stječemo i vještinu diskutiranja, uvažavanja drukčijih razmišljanja bez povišenog tona i s uvažavanjem iako zadržavamo svoj stav. Mislim da je to važan smjer koji mladi trebaju usvajati za život - zaključuje Ljubica Džoić. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.