Važno upozorenje

Ako pijete vodu iz slavine ovo morate znati

Foto: ilustracija
Ako pijete vodu iz slavine ovo morate znati
25.10.2024.
u 13:52
Postoji važna stvar na koju treba obratiti pažnju kako biste izbjegli bakterije – pravilo 4 sata (4-Stunden-Regel)
Pogledaj originalni članak

Sve više ljudi odlučuje se za kupovinu flaširane vode i nosi je sa sobom, ali većina stanovništva u Bosni i Hercegovini i dalje pije vodu iz slavine, što je razumljivo zbog praktičnosti.

Iako je situacija slična u Njemačkoj, oni imaju pravilo koje se često preporučuje građanima i koje ima svoju logiku. Voda iz slavine nudi brojne prednosti: ne morate je prenositi, mnogo je jeftinija od flaširane vode, a njen ekološki otisak je čak 600 puta manji od korištenja jednokratnih plastičnih boca. Međutim, postoji važna stvar na koju treba obratiti pažnju kako biste izbjegli bakterije – pravilo 4 sata (4-Stunden-Regel). Iako je voda iz česme u Njemačkoj strogo kontrolirana, bakterije i zagađivači se mogu nakupljati u cijevima, posebno kada voda duže stoji, kao u slučaju prekida vodosnabdijevanja ili kada ste odsutni duže vrijeme.

Zbog toga Vijeće potrošača Sjeverne Rajne-Vestfalije preporučuje pravilo od 4 sata. To znači da, ako česma nije bila korištena duže od četiri sata, prvo pustite "staru" vodu dok ne počne teći hladna voda. To može potrajati do 30 sekundi, ali obično je brže, piše Fenix Magazin. Nakon toga, možete koristiti "svježu" vodu za kuhanje ili piće. Vodu koju ste pustili ne morate prolijevati, već je možete iskoristiti za druge svrhe, poput zalijevanja, čišćenja ili brisanja podova (preporučuje se korištenje hladne vode).

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.