Najpoznatija slastica

Bajadera gotova za 25 minuta

Foto: ilustracija
Bajadera gotova za 25 minuta
22.10.2024.
u 18:43
Sve je brzo i jednostavno, pa je za cijeli postupak izrade potrebno samo 25 minuta
Pogledaj originalni članak

Bajadera je bez sumnje jedna od naših najpoznatijih slastica koju vole gotovo svi. Iako je njena kupovna varijanta najpoznatija, postoji i prava domaća koja je, kažu, daleko bolja. Ova domaća bajadera pravi se prema viralnom receptu, izvorno objavljenom na stranici recepttura.com. Sve je brzo i jednostavno, pa je za cijeli postupak izrade potrebno samo 25 minuta.

Sastojci:
200 ml vode
250 g maslaca
200 g šećera
1 vanilin šećer
400 g mljevenog keksa
300 g mljevenih oraha
100 g čokolade za kuhanje

Glazura:
150 g čokolade za kuhanje
6 kašika ulja

Priprema:
U posudu na štednjaku sipati vodu, te dodati maslac narezan na manje komade, šećer i vanilin šećer. Sve zagrijavati na laganoj vatri, uz miješanje da se sastojci otope. U veliku posudu sipati mljevene kekse i mljevene orahe pa ih izmiješati. Napraviti u njima malu rupu, te u nju sipati otopljene sastojke. Kuhačom sve dobro izmiješati da se dobije fina ujednačena smjesa. Podijeliti smjesu na dva jednaka dijela; istopiti čokoladu za kuhanje (najbolje na pari) i sipati u jednu polovicu smjese. I tu smjesu izmiješati s pomoću kuhače da postane jednolična.

Protvan dimenzija 35x20 centimetara namazati uljem. Na dno prvo staviti čokoladni (tamniji) sloj te ga gladilicom dobro izravnati. Nanijeti svijetli sloj na tamni i oprezno ga rasporediti i zagladiti.

Za glazuru na pari otopiti čokoladu za kuhanje s uljem i sipati po svijetlom sloju. Ovo je potpuno tekuće pa se ne morate bojati da ste nešto napravili krivo. Kolač ide na hlađenje u frižider preko noći prije rezanja i posluživanja.
Rezati prema želji.
Prijatno!

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.