U zdjelici

Bezglutenska pita od bundeve

Foto: @CleanFoodCrush Pinterest
Bezglutenska pita od bundeve
09.10.2024.
u 10:20
Uz ovaj jednostavan recept, dobit ćeš zdravu verziju omiljene jesenske pite od bundeve koja će oduševiti sve ljubitelje ovog slasnog jesenskog ploda!
Pogledaj originalni članak

Jesen je vrijeme bundeva, a to znači i bogatstva slasnih deserata koji nas griju u hladnim danima. Bez glutena i mliječnih proizvoda, ovaj recept, slasna pita od bundeve bez kore, savršeno odgovara osobama s intolerancijama ili onima koji žele uživati u zdravijoj verziji klasične pite od bundeve. Izostanak kore smanjuje unos kalorija, a posebno ugljikohidrata, a ovaj desert pritom zadržava sve bogate okuse zahvaljujući aromatičnom začinu za pitu od bundeve, vaniliji i limunovoj korici, piše missGASTRO.

Jednostavan recept i male, ali slatke porcije Recept se sastoji od tek nekoliko jednostavnih koraka, a rezultat su male porcije koje možeš peći u zasebnim keramičkim posudama, što olakšava posluživanje i kontrolu porcija. Svaka porcija obiluje vitaminom C, kalijem, beta-karotenom, vlaknima i zdravim masnoćama, zahvaljujući bundevinoj pulpi i kokosovu mlijeku.


Bezglutenska pita od bundeve nije samo ukusna, već je prilagođena raznim prehrambenim potrebama – pogodna je za vegetarijance i osobe koje prate programe za mršavljenje poput Weight Watchersa. Peče se samo 30 minuta, a nakon toga je potrebno ohladiti je u hladnjaku kako bi se stvorila savršeno glatka tekstura. Po želji, možeš je poslužiti s biljnim šlagom ili domaćim šlagom od kokosovog mlijeka za dodatni užitak.


SASTOJCI

  • pire od bundeve 900 g
  • kokosovo mlijeko 250 ml
  • javorov sirup 190 ml
  • jaje 6 kom
  • začin za bundevu (mješavina "pumpkin spice") 1 žlica
  • limunova korica 1 kom
  • ekstrakt vanilije 2 žličica
  • morska sol 1 prstohvat
  • šlag

POSTUPAK

  • Zagrij pećnicu na 175°C.
  • U srednjoj zdjeli pomiješaj pire od bundeve, kokosovo mlijeko, javorov sirup, jaja, začin za pitu od bundeve, naribanu koricu 1 limuna, ekstrakt vanilije i sol.
  • Miješaj dok smjesa ne postane glatka i bez grudica.
  • Raspodijeli smjesu ravnomjerno u 10 vatrostalnih keramičkih posudica i stavi ih na pleh za pečenje.
  • Peci 25-30 minuta, dok se središnji dio ne počne lagano "ljuljati" kad protreseš posudice.
  • Pusti da se pite ohlade na sobnoj temperaturi, zatim ih stavi u hladnjak barem sat vremena prije posluživanja.
  • Po želji, posluži s (biljnim) šlagom.

NUTRITIVNE VRIJEDNOSTI

  • ENERGIJA 125 KCAL 6 %
  • MASTI 7,00 G 9 %
  • KOLESTEROL 0,11 G 0 %
  • UH 25,00 G 9 %
  • PROTEINI 5,00 G 10 %


 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.