NEVJEROJATAN SLUČAJ

Greška na bankomatu donijela mu ogromno bogatstvo: U džep stavio 2 milijuna eura

Foto: Igor Soban/PIXSELL
Greška na bankomatu donijela mu ogromno bogatstvo: U džep stavio 2 milijuna eura
01.10.2024.
u 17:11
Potrošio je tisuće i tisuće na skupe večere, privatne zrakoplove, pa čak i plaćao honorare svojim prijateljima tijekom petomjesečnog provoda.
Pogledaj originalni članak

Australac Dan Saunders javnosti je otkrio kako je uspio ukrasti nevjerojatnih dva milijuna eura iz banke nakon što je naletio na tehnički kvar na bankomatu. Potrošio je tisuće i tisuće na skupe večere, privatne zrakoplove, pa čak i plaćao honorare svojim prijateljima tijekom petomjesečnog provoda. Saunders je rekao da nikada nije razgovarao s policajcima niti se ikad susreo s dužnosnicima banke zbog nezakonite prijevare. Tek kad se predao dobio je zatvorsku kaznu – no čak su i tada suci navodno ostali zbunjeni. Sada svaki dan prima tisuće poruka od prevaranata, koji pokušavaji shvatiti kako je to uspio. Dan je za The Sun rekao da se osjećao kao da ima “sedmodnevno besplatno probno razdoblje” da bude bogat.

Transakcija otkazana

“Mislio sam da će trajati jedan dan, onda sam mislio možda tjedan dana, a onda je bilo trenutaka u kojima sam mislio da će ovo trajati zauvijek. Ne osjećam se krivim zbog toga. Vidio sam priliku i uzeo sam koliko mogao”, započeo je priču. Sve je počelo u veljači 2011. u noćnom izlasku u Danovom rodnom gradu Wangaratta u blizini Melbournea kada je otišao po gotovinu s bankomata kako bi platio rundu pića. S nešto više od jedne funte ušteđevine, morao je prebaciti 100 funti sa svog kreditnog računa. Ali bankomat Nacionalne australske banke izbacio je njegovu karticu i poruku “transakcija otkazana”. Dan je vratio svoju karticu u aparat kako bi provjerio svoj saldo – i navodno je pisalo da sada ima 100 funti kredita. Pokupio je novac i nastavio piti, prenosi Dnevno.hr.


 

Isključen iz mreže banke

Vraćajući se kući ponovno je stao kod istog bankomata. Ubrzo je otkrio da su bankomati u ranim jutarnjim satima isključeni iz mreže banke što mu je omogućilo stvaranje “beskonačnog novca” prijenosom gotovine između svoja dva računa.Transakcija bi bila registrirana u banci tek sljedećeg dana i dovela bi ga u dug – ali uvijek bi mogao podići više nakon ponoći. U mjesecima koji su uslijedili, Dan je nastavio iskorištavati grešku bankomata i njegove su transakcije ubrzo počele izmicati kontroli. Pretpostavlja se da je s jednog bankomata podigao oko 1,6 milijuna eura u gotovini. On tvrdi da nije, a pravi iznos nikada se neće saznati. “Vježbao sam između 12 i 1 ujutro kako mogu prebaciti bilo koji iznos novca do šest znamenki sa svoje kreditne kartice na svoj štedni račun”, rekao je Dan za The Sun.


Živio poput filmske zvijezde

“Željeni iznos ostao bi na mom štednom računu 24 sata prije nego što bi bio vraćen. Ako sam izvršio još jednu transakciju prije zadnje, uvijek sam mogao zadržati na kreditu. Samo sam se morao sjetiti koliko sam novca potrošio. A onda sam uvijek pazio da prenosim samo malo više svaki dan.” Greška je navodno radila na svakom bankomatu u NAB mreži. Dan bi dobivao svoj novac kombinacijom podizanja gotovine, internetskih transakcija i izdavanja na šalteru. Prema NAB-u, korisnici trenutno mogu povući do otprilike 1000 € dnevno po kartici. U to je vrijeme prag bio oko 500, pa je Dan tvrdio da će otići u banku i podići novac u gotovini. “Ušao bih u banku i pitao koliko novca imam na štednom računu.” “Oh, imaš 2,7 milijuna”, a onda bih je pitao – mogu li podići 50.000 funti i ona bi mi to dala u gotovini.” Pogreška banke nikada nije objašnjena – a NAB je nikada nije komentirao. Dan je uhvaćen kad je postao pohlepan i kada su u banci primijetili da je četiri puta tijekom noći pokušao podići 900.000 dolara s bankomata.

Unajmio mlažnjak s 20 sjedala

Dok je sve trajalo, Dan je uživao u bogatstvu i živio poput filmske zvijezde. Uživao je u društvu eskort djevojaka, hotelima, divljim zabavama, kavijaru, nosio Hugo Boss odijela po mjeri. Platio je školarinu nekih svojih prijatelja i prijatelje poslao na studij u Francusku. Jednom prilikom je unajmio mlažnjak s 20 sjedala, kojim je odvezao svoje prijatelje na otok u Aziji. Svaki dan u ponoć Danova bi se budilica rutinski oglasila. Njegov život sad su proždirali beskrajni transferi i znao je “da je neizbježno da će se srušiti”. “Došlo je do točke u kojoj sam više brinuo o tome nego što sam uživao u dobivanju više novca”. rekao je.

Mučila ga krivnja

Iako je razmišljao o odlasku u inozemstvo – na kraju je izmučen unutarnjom krivnjom potražio je pomoć. “Moj je odvjetnik rekao da mi ne može pomoći. Rekao sam ‘ne radi se o tome – radi se o tome da povučem crtu u pijesku i kažem da je to pogrešna stvar’. Povjerio se i svom terapeutu koji mu je rekao da se preda. U lipnju 2011. nazvao je banku i priznao što je učinio. Službenici NAB-a su navodno rekli Danu da će ga kontaktirati, ali nikad nisu. Mjesec dana kasnije ponovno je nazvao i dobio isti odgovor. Tri godine kasnije, Dan još uvijek nije čuo ništa, pa je svoju priču odlučio podijeliti s novinarima. Nakon nekoliko novinskih priča i ekspozea u vodećem australskom programu A Current Affair, vlasti su konačno pokucale. U studenom 2014. Dan je konačno uhićen i optužen za 111 kaznenih djela prijevare i krađe te je završio u australskom zatvoru s maksimalnim osiguranjem na godinu dana. 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.