Je li aluminij štetan?

Koristite li foliju za pečenje u pećnici? Nakon ovog ćete vjerojatno prestati!

Foto: Shutterstock
Koristite li foliju za pečenje u pećnici? Nakon ovog ćete vjerojatno prestati!
16.11.2024.
u 17:22
Koristite li često aluminijsku foliju kad pečete nešto u pećnici? To je prilično uobičajena praksa, no nedavno su se na TikToku pojavile teorije da kuhanje s aluminijskom folijom predstavlja zdravstveni rizik i može dovesti do trovanja…
Pogledaj originalni članak

U većini slučajeva, kuhanje s aluminijskom folijom nije nešto oko čega biste se trebali brinuti, prenosi Huffpost. "Aluminijska folija općenito je sigurna za kuhanje na uobičajenim temperaturama u pećnici," rekao je Darin Detwiler, predsjednik Programa za sigurnost hrane Nacionalnog udruženja za zaštitu okoliša, profesor na Sveučilištu Northeastern.  Međutim, kao i s mnogim aspektima prehrane, postoji nekoliko nijansi koje treba razmotriti.

Na primjer, istraživanja pokazuju da kuhanje kiselih ili slanih namirnica na visokim temperaturama može dovesti do većeg ispuštanja aluminija u hranu koju kuhate. "Visoke temperature, osobito kod kiselih namirnica poput rajčica, citrusa ili octa, mogu uzrokovati da se aluminij prenese u hranu," rekao je Detwiler. "Iako su to obično male količine, prekomjerni unos aluminija tijekom vremena povezan je s potencijalnim zdravstvenim problemima, uključujući neurodegenerativne bolesti."

"Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) navodi da se aluminijska folija može sigurno koristiti na temperaturama do 200 °C," rekla je Tamika Sims, starija direktorica komunikacija o tehnologiji hrane u Međunarodnom vijeću za informacije o hrani. Jessica Gavin, prehrambena znanstvenica objasnila je da, iako postoji povećan rizik od ispuštanja aluminija pri kuhanju kiselih namirnica na visokoj temperaturi, rizik je i dalje nizak u većini slučajeva. "Kako biste smanjili prijenos aluminija, izbjegavajte kuhanje ili dugotrajno čuvanje kiselih ili slanih namirnica u foliji jer to može uzrokovati metalni okus i oštećenja na foliji," rekla je Gavin.

"Rizik od kuhanja s aluminijskom folijom je nizak, s otprilike 4% unosa aluminija koji dolazi iz predmeta kao što su pribor, pladnjevi za roštilj ili folija," rekla je Gavin. Ostatak aluminija unosimo putem hrane, proizvoda poput kozmetike, lijekova i antiperspiranata, udahom lebdećih čestica u zraku ili kroz pitku vodu. Zdrave osobe lako izlučuju male količine aluminija, ali osobe s bolestima bubrega mogu zadržati veće količine, što može dovesti do zdravstvenih problema. S obzirom na to da je aluminij metal, zabrinutost oko ispuštanja aluminija u hranu iz folije valjana je u određenim uvjetima. "Iako povremeno korištenje folije predstavlja minimalan rizik, redovit unos većih količina može biti povezan sa zdravstvenim problemima, osobito za osobe s bubrežnim problemima koje možda imaju poteškoća s izlučivanjem viška aluminija," rekao je Detwiler.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.