Znanstvenici otkrili

Krvna grupa može vam otkriti puno: Otkrivena povezanost jedne krvne grupe s rizikom od moždanog udara

Foto: shutterstock
Krvna grupa može vam otkriti puno: Otkrivena povezanost jedne krvne grupe s rizikom od moždanog udara
17.10.2024.
u 19:10
Tim genetičara utvrdio je povezanost između krvne grupe A1 i većeg rizika od ranog moždanog udara
Pogledaj originalni članak

Znanstvenici su otkrili da osobe s krvnom grupom A imaju veće izglede doživjeti moždani udar prije 60. godine u usporedbi s ljudima drugih krvnih grupa.  Naime, krvne grupe predstavljaju različite kemijske markere na crvenim krvnim stanicama, pri čemu su najpoznatije krvne grupe A, B, AB i O, svaka sa svojim varijacijama.

U istraživanju iz 2022. godine, tim genetičara utvrdio je povezanost između krvne grupe A1 i većeg rizika od ranog moždanog udara. Analizom podataka prikupljenih od 17 tisuća osoba koje su doživjele moždani udar te gotovo 600 tisuća kontrolnih ispitanika bez moždanog udara, otkriveno je da su osobe s krvnom grupom A imale 16% veće šanse za doživljavanje moždanog udara prije 60. godine. Nasuprot tome, ljudi s krvnom grupom O imali su smanjen rizik od 12%, piše klik.hr.

Unatoč tim nalazima, istraživači ističu kako povećani rizik kod osoba s krvnom grupom A nije dovoljno značajan da bi zahtijevao dodatne medicinske preglede ili zabrinutost. Profesor Steven Kittner, stručnjak za vaskularnu neurologiju sa Sveučilišta Maryland, navodi kako još uvijek nije u potpunosti jasno zašto ova krvna grupa povećava rizik, no pretpostavlja se da bi to moglo biti povezano s procesima zgrušavanja krvi, prenosi Science Alert.

Zapanjujuće otkriće

Premda rezultati mogu zvučati alarmantno, važno je napomenuti da se većina moždanih udara događa kod osoba starijih od 65 godina. Također, daljnja istraživanja trebala bi uključivati raznolikije uzorke sudionika, jer je većina ispitanika u ovom istraživanju bila europskog podrijetla.

Jedan od ključnih uvida u studiju dolazi iz usporedbe između osoba koje su doživjele moždani udar prije i nakon 60. godine života. Kod starijih ispitanika, krvna grupa A nije bila povezana s povećanim rizikom, što sugerira da mehanizmi koji vode do moždanog udara mogu biti različiti kod mlađih i starijih osoba.

Raniji moždani udari rjeđe su posljedica nakupljanja plaka u arterijama, a češće su rezultat stvaranja krvnih ugrušaka. Uz to, otkriveno je da osobe s krvnom grupom B također imaju nešto veći rizik od moždanog udara, neovisno o dobi.

Genetski faktor povezan s krvnim grupama A i B već je ranije bio povezan s problemima poput kalcifikacije arterija i venskih tromboza, što dodatno naglašava kompleksnost genetskih utjecaja na zdravlje.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.