Papazjanija je jelo zamršenog naziva, ali veličanstvenog okusa. Papazjanija je tursko jelo rašireno u svim dijelovima svijeta, pa tako i u Bosni i Hercegovini, posebno na području Bosanske Krajine, koja je poznata po specijalitetima. Doslovan prijevod riječi ''papazjanija'' je mješavina svega i svačega, zbrka, nered... Zašto? Jer u ovom jelu koristite povrće s ukusnim mesom. Što se mesa tiče, izbor je na vama, možete koristiti piletinu ili crveno meso po izboru. Bacite se na pripremu!
Sastojci:
600 g mekane junetine ili govedine
500 g crvenog luka
par režnjeva bijelog luka
mrkva
par karanfilčića
papar
senf
so
ocat
masnoća
cimet
Priprema:
Meso operite i isijecite na kockice. Sitno isjeckajte crveni i bijeli luk, te u smjesu povrća koje je izblendano, dodajte meso. Zatim dodajte sjeckanu mrkvu i peršun. Dodajte začine, karanfilić i dijon senf. U lonac složite red mesa pa red ove smjese. Ostavite sve da prenoći na hladnom mjestu. Kuhajte ga na blagoj vatri 1,5 do 2 sata. Kada je papaz gulaš gotov, probajte i po potrebi dodajte još začina. Uklonite lovorov list. Poslužite vruće, posuto svježim sjeckanim peršunom. Uživajte u svom papaz gulašu s rižom ili pire krumpirom, a može i s domaćim kruhom.