Svi će se složiti, slavni 83-godišnji američki kantautor Bob Dylan na prvu definitivno nije božićni tip. No 2009. izdao je odličan božićni album "Christmas In The Heart" na kojem je 15 božićnih klasika u njegovoj osebujnoj interpretaciji, dok je o božićnom duhu, darovima, božićnoj glazbi, pa čak i pečenju božićnih kolača još 2006. pričao u dvosatnom radijskom specijalu "Christmas & New Year", piše miss gastro.
Spomenuti specijal "Christmas & New Year" nedavno je ponovno iskopan iz arhive i postao pravi hit, a posebno dio u kojem legendarni Bob Dylan priča o pečenju svog omiljenog božićnog deserta, a to je - tradicionalni božićni puding od smokava. Slavni glazbenik ispričao je ponešto i o povijesti ovog kolača...
"Ogladnim i dok samo pričam o ovom desertu... Zgrabite olovku i papir, uskoro će vam trebati. Puno vas me tražilo da vam otkrijem recept za moj omiljeni božićni kolač - puding od smokava i to ću sada i učiniti, piše miss gastro.
Inače, puding od smokava podrijetlo vuče od zobene kaše koja se počela pripremati u srednjem vijeku. U 16. stoljeću bio je poznat kao puding od šljiva, a sada je to popularni puding od smokava. Volim ovaj recept poslužen s obilnom količinom zlatnog sirupa i custard kreme", ispričao je Dylan. Ako netko od vas nije dograbio olovku i papir, nema veze, jer mi jesmo pa u nastavku donosimo recept Boba Dylana za puding od smokava. Tko bi rekao da Dylan ovako dobro peče kolače...
SASTOJCI
- oštro brašno 115 g
- sol 1 prstohvat
- krušne mrvice 115 g
- loj 115 g
- zimski začini (mješavina - cimet, klinčić, muškatni orašćič, đumbir u prahu...) 1 žličica
- prašak za pecivo 1 žličica
- tamni smeđi šećer 85 g
- suhe smokve 230 g
- limunova korica 1 kom
- sok od limuna 1 kom
- mlijeko 2 žlica
- jaje 2 kom
POSTUPAK
- Prosij brašno i sol te im dodaj ostale suhe sastojke.
- Dodaj narezane suhe smokve, limunovu koricu i sok od limuna, mliejko, 2 izmućena jaja i sve dobro izmiješaj. Tijesto mora biti gusto, ali tekuće.
- Ulij tijesto u dobro namašćen kalup za puding.
- Kalup dobro zatvori i pusti da se kuha na pari oko 3 sata.
"Volim ovaj recept poslužen s obilnom količinom zlatnog sirupa (gusti šećerni sirup jantarne boje) i custard kreme (engleska krema od jaja)", poručuje Bob Dylan.