idealna za božićnu večeru

Raskošna blagdanska krema od čokolade i kave

Foto: American Heritage Chocolate/Unsplash
Raskošna blagdanska krema od čokolade i kave
13.12.2024.
u 17:11
Kombinacija čokolade, kave i zimskih začina ovu kremu čini idealnom za božićnu večeru - obavezno isprobaj ovaj recept za pečenu kremu od čokolade
Pogledaj originalni članak

Da, svjesni smo toga da su cijene čokolade poletjele u nebo, no smatramo da si barem za blagdane možemo priuštiti dekadentne užitke kao što je ova raskošna blagdanska krema od čokolade (i kave). Ovaj grešni užitak na žlicu divna je poslastica oko koje nema puno posla, a tako je ukusna... Svi već znamo koji će se kolači naći na božićnom stolu – orahnjača, makovnjača, vanilin kiflice i drugi sitni kolači… No zašto ne iznenaditi goste i za božićnu večeru pripremiti im nešto drugačije, na žlicu, a slatko?! Ako se odlučiš gostima za blagdane (a možeš i kad nisu blagdani) pripremiti neko slatko iznenađenje, oduševit ćete ova raskošna blagdanska krema od čokolade i kave. Krema u ovoj verziji koju donosimo u receptu – uz dodatak cimeta i kajenske papričice – dobiva pravi božićni štih. Priprema ovog deserta ukupno traje oko 45 minuta, no postoji i važna napomena – krema se treba pripremiti dan unaprijed te ostaviti u hladnjaku sve do posluživanja. Tada će biti najukusnija!

 

SASTOJCI

  • slatko vrhnje 250 ml
  • mlijeko 250 ml
  • espresso - instant prah 1 žličica
  • cimet 1 žličica
  • kajenska papričica 0,25 žličica
  • liker od kave 2 žlica
  • tamna čokolada 180 g
  • žumanjak 6 kom
  • šećer u prahu 2 žlica

POSTUPAK

  1. Pećnicu zagrij na 150 stupnjeva.
  2. U manjoj posudi na slaboj vatri zagrijavaj vrhnje, instant espresso prah te začine. Kuhaj 10-ak minuta, dok ne zavrije. Makni s vatre i umiješaj liker od kave.
  3. Stavi čokoladu u vatrostalnu posudu i prelij je vrelim aromatiziranim vrhnjem. Pusti da stoji oko minutu, potom miješaj pjenjačom dok de dobiješ potpuno glatku jednoličnu smjesu.
  4. U drugoj posudi izmiksaj jaja i šećer. Polagano dodaj u kremu uz neprestano miješanje pjenjačom. Procijedi i pusti da se hladi na sobnoj temperaturi 15-ak minuta.
  5. Napuni kremu u vatrostalne zdjelice i stavi u pleh te u njega pažljivo ulij vrelu vodu kako ne bi kapnula u kremu. Stavi u pećnicu na 25 minuta, pazi da kremu ne prepečeš.
  6. Izvadi iz pećnicu, stavi kalupe na hladnu rešetku i pusti da se hladi oko pola sata. Potom ohladi u hladnjaku minimalno 3 sata, ali najbolje je preko noći.


 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.